Kippen

Een groot deel van jouw keukenafval kun je composteren. Toch blijft er nog altijd wat over. Hiervoor zijn kippen de ideale oplossing. Een kip speelt dagelijks bijna 150 gram etensresten naar binnen. Op jaarbasis betekent dat zo'n 50 kilo.            Een drietal kippen volstaat dan ook om het niet-composteerbare keukenafval van een gemiddeld gezin te verwerken. Jouw kakelende vriendinnen zetten het keukenafval om in heerlijke scharreleitjes. Haast elke dag ligt er wel één in de legbak. Het is heus niet zo moeilijk om jouw kippen goed te verzorgen. Kippen zijn niet erg kieskeurig maar wanneer je ze goed verzorgt zullen ze je nog beter helpen om jouw afval te verwerken.Dat kippen niet kieskeurig zijn, betekent niet dat je ze aan hun lot mag overlaten. Ook kippen stellen een goede verzorging op prijs. En hoe gezonder ze zijn, hoe meer eitjes ze je bezorgen. Download hier de brochure van 56 pagina's.  

 

Kippen als afvalverwerkers

 

Gezond dieet

Kippen zijn alleseters en hebben een buitengewoon sterke maag. Toch schotel je ze best niet om het even wat voor. Geef nooit keukenrestjes die té pikant, té zout of té gekruid zijn. Wat kippen absoluut niet eten is prei, selder, rauwe aardappelschillen, beenderen, kiwischillen en schillen van citrusvruchten. Ook gemaaid gras dat te lang in de opvangbak gelegen heeft, vermijd je best. Wat ze elke dag zeker nodig hebben is vers water en kalk. Daarin kun je makkelijk voorzien door ze gewoon verbrijzelde eierschalen te voeren. Als ze toch niet goed leggen, vul je hun rantsoen eventueel aan met wat legkorrel of legmeel. Overvoed jouw kippen ook niet, als ze te vet worden, stoppen ze met eieren leggen.

Op stok in het hok

Kippen zijn geen nachtraven. Zodra de avond valt, gaan ze op stok. Zorg voor een tochtvrij hok dat voldoende licht binnen laat en zo droog mogelijk is. Er dient ook voldoende ventilatie te zijn. Ideaal is een houten hok met een waterdicht dak en een houten of betonnen vloer. Strooi een dikke laag houtkrullen, turfstokjes of gekapt stro op de grond zodat de dieren op dagen dat ze binnen moeten blijven, kunnen scharrelen. Wanneer het bodemstrooisel nat of vuil is, vervang je het best.

Voorzie in jouw kippenwoning ook een zitstok en zorg ervoor dat deze dik genoeg is (liefst 6 cm). Zoniet vallen jouw kippen letterlijk van hun stokje. Zorg er voor dat het luikje, waardoor de kippen in en uit lopen, ’s avonds gesloten wordt. Op die manier kan er geen vos, egel of ander dier tijdens de nacht het hok betreden en schade veroorzaken.

Hou er rekening mee dat kippen vanaf de eerste avond nadat ze buiten zijn geweest ook in het hok komen te overnachten. Eenmaal ze buiten zijn blijven slapen in bomen of struiken, zullen ze deze gewoonte blijven houden en kun je ze het niet meer afleren.

Scharrelen in de ren

Hoe ruimer de kippenren, hoe beter. Ga uit van minstens 2 m2 per kip en zorg voor een omheining van zowat 1,5 meter hoog. Met wat paaltjes en kippengaas is de ren in een mum van tijd klaar. In de ren is het aangewezen om wat struikgewas te laten staan of te laten groeien. Dit biedt de kippen bescherming tegen felle zon of tegen regendruppels. Voorkom dat de ren verandert in een modderpoel door de bodem ervan te bedekken met een laag van 10 cm gesnipperd snoeihout of mulch.

Een gezonde kip, een blije kip

Gezonde kippen zijn actief en levendig. Hun verenkleed moet glad zijn en hun kam en lellen rood. Merk je dat ze lusteloos worden, beginnen te snotteren of te niezen, raadpleeg dan jouw dierenarts. Controleer jouw kippen zelf op parasieten. Neem jouw kip regelmatig eens vast en check of ze ongewenste bezoekers heeft: 

 

  • Vederluizen: bruine insecten van 1 tot 3 mm lang. Ze nestelen zich onder de pluimen, rond de kop en aars. Behandel jouw kippen met insecticiden op basis van natuurlijk pyrethrum.
  • Rode vogelmijten: rood en een speldenkop dik. Ze houden zich overdag schuil in het houtwerk van het kippenhok, kruipen ’s nachts op de kip en zuigen zich vol bloed. Behandel het hok met insecticiden op basis van natuurlijk pyrethrum. 
  • Kalkpootmijten: niet zichtbaar met het blote oog. Ze nestelen zich tussen de schubben van de poten, die dik en ruw worden. Behandel jouw kippen door ze in te smeren met olie of vaseline. De mijten verstikken dan en de poten worden weer glad.