Denkt u ook aan Nico?

Afbeelding verwijderd.

Dagelijks halen de afvalophalers tonnen afval op. Heel wat mensen bieden het afval correct aan zodat de ophalers het afval veilig en efficiënt in de ophaalwagen kunnen deponeren. Helaas wordt afval vaak ook slordig of foutief aangeboden. Hierdoor wordt het werk voor de beladers onveilig en kan het minder snel en efficiënt uitgevoerd worden. Ook voor het recyclageproces is correct aanbieden van afval een must. Afval dat bijvoorbeeld aan de buitenkant van een zak wordt gebonden kan niet gerecycleerd worden en zo gaan er kostbare afvalstromen verloren.

Denk aan Nico

Om duidelijk aan te geven hoe afval correct kan worden aangeboden lanceert Limburg.net de campagne "Denk aan Nico". Maak je afvalbak of -zak niet te zwaar en maak hem correct dicht zodat Nico zijn werk veilig en efficiënt kan uitvoeren.

In de maand januari informeert Limburg.net alle Limburgers en Diestenaren over hoe ze hun afval correct kunnen aanbieden. Hierdoor krijgt iedereen de kans om het correct te doen. Vanaf 5 februari laten de afvalophalers verkeerd aangeboden afval onherroepelijk staan. 

Veelvoorkomende fouten

Hieronder krijgt u een overzicht van de meest voorkomende fouten bij het aanbieden van afval

Te vroeg of te laat aanbieden

De ophaalrondes starten om 6 uur  ’s ochtends. Plaats uw afval de avond voordien buiten of voor 6 uur  ’s ochtends. Zo staat u afval altijd tijdig klaar. De ophalers komen niet altijd op het zelfde tijdstip langs, dus door het de avond voordien buiten te zetten, staat het steeds tijdig buiten.

 

Te veel of te zwaar

Het aangeboden afval mag niet te zwaar zijn: grote huisvuilzakken max 10 kg, kleine huisvuilzakken max 5kg, groenafvalzak max 15kg, papier en karton max 15 kg.

Bied niet teveel afval aan: grofvuil max. 2 m², papier en karton max. 1 m³, tuin- en snoeiafval max 2 m³

 

Maak de bak of zak correct dicht

Afvalbak: Het afval mag maar tot aan de rand van de container komen zodat het deksel van de container netjes dicht kan  (Met open deksel is het immers moeilijker de container correct aan de belading te hangen, waardoor deze op de lader kan vallen.)

Papier en karton steeds aanbieden in kartonnen doos die goed afgesloten is zodat het papier en karton niet kan wegwaaien of het papier en karton samenbinden in bundels.

Afvakzak moet volledig dichtgebonden zijn met een voldoende grote handgreep (10 cm). Hij mag dus zeker niet dichtgekleefd worden met plakband zonder handgreep of open blijven staan. 

Bind geen afval aan de buitenkant van de zak. 

Bied uw afvalzak niet aan in een ander recipiënt bijvoorbeeld een bak of een ton.