Kraanwater

Kraantjeswater is het meest milieuvriendelijke drankje dat er bestaat. Bij kraantjeswater komt er geen verpakkingsafval of transport aan te pas en het is een product van topkwaliteit. Kraantjeswater wordt op méér dan 60 punten gecontroleerd en is daarmee zelfs het strengst gecontroleerde voedingsmiddel. Komt daarbij dat kraantjeswater 200 tot 1000 keer goedkoper is dan wanneer je water uit flessen drinkt. Op die manier kan een gezin bij overschakeling naar kraantjeswater zo’n 225 euro per jaar besparen. De kraan opendraaien volstaat dus om fris en lekker drinkbaar water te hebben. En dat 24 op 24 uur, 7 dagen op 7!

Drinkraantjeswater in beeld

Enkele tips om kraantjeswater drinken nog makkelijker en lekkerder te maken

Gebruik een drinkbus: Met een drinkbus thuis, op het werk of onderweg drink je makkelijker en meer kraantjeswater. Maar na verloop van tijd kan zo’n bus een bron van bacteriën zijn. Een goed onderhoud is dus op z’n plaats!

  • Schaf een exemplaar aan met een goed afwasbare dop.
  • Reinig je drinkbus na elk gebruik met warm water en een beetje zeep.
  • Droog je drinkfles zorgvuldig.
  • Berg ze op zonder deksel.
  • Spoel je fles en het deksel kort af voor je ze opnieuw gebruikt.

Kraantjeswater met smaak: Wil je een fris en fruitig smaakje toevoegen aan je kraantjeswater? Dat kan! Was je favoriete fruit en groenten en snij ze in grote stukken (kleine stukken worden snel te papperig).

  • Was de kruiden. Snij deze niet in stukken maar wrijf ze fijn met je handpalm voor een vollere smaak.
  • Voeg alles samen in een karaf, vul met kraantjeswater.
  • Zet de waterkaraf enkele uren in de koelkast en … klaar.
  • De smaakwaters blijven zeker 2 dagen goed voor consumptie.

Douche boven bad: Wil je besparen op kraantjeswater? Neem dan een douche in plaats van een bad. Een bad verbruikt veel kraantjeswater (tot 150 liter). Terwijl een douchebeurt ongeveer 50 liter water vraagt. Bij douchen met een spaarkop verbruik je slechts 30 liter water.

Vermijd  lekkende kraan: Een lekkende kraan verspilt niet alleen water maar ook centjes. Wist je dat een lekkende kraan tot 4 liter water per uur kan verspillen? Dat kost je handenvol geld.

Verzorg je leidingen: Wanneer je langer dan een week geen gebruikmaakt van kraantjeswater is het noodzakelijk bij thuiskomst alle koud- en warmwaterkranen even te openen. Tijdens je afwezigheid staat water namelijk stil, wat de kans op bacteriën vergroot. Om dit ongedaan te maken hoef je het kraantjeswater niet eindeloos te doen stromen. Het water één minuut laten lopen, volstaat. Je kan het kraantjeswater opvangen en gebruiken in huis of in de tuin, bv. om mee te poetsen of om je planten van drinken te voorzien.

Hou je waterstand in de gaten: Controleer de stand van je watermeter op nodeloos waterverbruik. Check de stand in een periode waarin je geen water gebruikt of de stand van je watermeter toeneemt. Wanneer de stand van je watermeter wijzigt zonder je kraan te hebben opengedraaid, is de kans groot dat er een lek is in je leidingen. Contacteer bij een afwijkende meterstand zeker een klusjesman of loodgieter om dit lek snel te verhelpen.

Het lezen van de meterstand is niet moeilijk. Wij verklappen je hoe!

  • De meterstand bevindt zich onder het plexiglas onder het klepje.
  • Enkel de zwarte cijfers in de witte vakjes zijn belangrijk om in de gaten te houden.
  • De rode cijfers worden namelijk niet gefactureerd.

Volle vaatwasmachine: Een vaatmachine is natuurlijk niet altijd zuiniger dan zelf de handen uit de mouwen steken voor een kleine afwas. Een vaatwasmachine die maar halfvol is, kan je bijvoorbeeld beter niet aanzetten. Doe deze vaat met de hand of wees geduldig en wacht totdat de machine volledig gevuld is. Een volle vaatwasmachine verbruikt immers minder kraantjeswater dan wanneer je diezelfde grote hoeveelheid vaat zelf zou doen. Denk even logisch na alvorens je je vaatwasmachine aanzet en bespaar zo kraantjeswater!