Leerlingen

Leerlingen kunnen met heel wat kleine inspanningen een grote stap zetten in het verkleinen van de afvalberg. Onderstaande tips kunnen hierbij helpen.

Enkele tips

Boterhammendoos: Stop met het verpakken van jouw boterhammen in aluminiumpapier of plastic folie. Kies voor een boterhammendoos die je dagelijks kan hergebruiken. Sneller dan inpakken en milieuvriendelijker!

Tussendoortje: Kies voor een tussendoortje waar weinig of geen plastic aan te pas komt. Laat de individuele koekjes links liggen en kies voor de grote verpakkingen. Deze kan u vervolgens in kleinere hoeveelheden meegeven in een brooddoos.

U kan ook zelf aan het bakken slaan. Koekjes, cake of wafels, uw kinderen zullen ervan smullen. Lekker vers en goedkoper dan de tussendoortjes in de winkel.

Drinkbus: Neem geen plastic flessen of blikjes mee naar school maar kies voor een herbruikbare drinkfles. Je kan je eigen water hierin meenemen en op school bijvullen wanneer de fles leeg is. Gedaan met meerdere flessen in je boekentas te stoppen en veel afval te maken. 

Alleen het nodige kopen: Milieuvriendelijke schoolmaterialen kopen is belangrijk, maar vraag je eerst en vooral eens af of je de nieuwe aanwinst wel nodig hebt. Koop alleen wat je écht nodig hebt. Kartonnen mapjes en oude ringmappen kan je nog een tweede leven geven door ze te beplakken met een mooie poster of foto's uit tijdschriften. Koop ook enkel de hoeveelheid die je echt nodig hebt. Een verpakking met vijf meetlatten lijkt misschien wel een koopje maar in werkelijkheid komt het duurder uit als je er toch maar één gebruikt.

Balpennen met navulling: Vervang wegwerpbalpennen door exemplaren met een navulling. Nog beter is het gebruik van een vulpen.

Gerecycleerd papier: Notitiepapier nodig voor tijdens de les? Wie steevast kiest voor gerecycleerd papier zit goed. Want in vergelijking met niet-gerecycleerd papier zorgt de gerecycleerde variant voor:

  • 27% minder energieverbruik
  • 47% minder uitstoot van broeikasgassen
  • 33% minder waterverbruik
  • 54% minder bodemafval
  • 100% minder houtverbruik