Parktuin De HOF’kens in Hamont-Achel officieel geopend

Op zondag 5 september werd de parktuin De HOF’kens in Hamont-Achel officieel geopend. Inwoners van Hamont-Achel krijgen via dit project de kans om ecologisch groenten en fruit te telen, te ontspannen en elkaar te ontmoeten. Het volkstuincomplex is een van de grootste van Limburg, en alle 33 tuintjes zijn reeds bezet.

Samentuin van en voor Hamont-Achelaars

Eén plek waar je met een diverse groep mensen samen aan ecologisch tuinieren doet? Dat is het nieuwe project 'De HOF'kens', gelegen aan De Kempkens in Hamont-Achel. De parktuin bestaat uit maar liefst 33 tuintjes tussen 17.5 en 98 m², een vlindertuin, een tuinhuis, een kippenren en een compostvoorziening en nog een infostand over bijen in opmaak. Tuiniers krijgen er alle ruimte om zelf groenten en fruit te telen, met aandacht voor afvalpreventie en zonder chemische middelen. Zo zijn er infoborden over kringlooptuinieren, en worden er regelmatig workshops georganiseerd. Niet alleen interessant voor de tuiniers, maar voor elke voorbijganger.

Een parktuin waar het fijn vertoeven is voor iedereen

Nog voor de opening waren alle tuintjes reeds volzet. Maar ook mensen zonder groene vingers kunnen genieten van de parktuin. Het is een fijne plek om bijvoorbeeld eens te picknicken. De HOF'kens ligt bovendien vlakbij het woonzorgcentrum Sint-Jan Berchmans en de serviceflats De Kempkens en zorginstelling De Wiek. De bewoners van deze instellingen worden via een vrijwilligerswerking betrokken zodat ook zij op hun eigen manier (rolstoelvriendelijk) kunnen tuinieren via verhoogde plantenbakken.

Samenwerking Stad Hamont-Achel, Provincie Limburg, Europa, Vlaanderen, Limburg.net en diverse andere partner

Het stadsbestuur heeft voor de realisatie van dit tuinpark op verschillende partners kunnen rekenen. Voor de inrichting van het tuinpark kreeg de stad Hamont-Achel subsidie via het programma Omgevingskwaliteit – Investeringen Limburg i.s.m. de provincie Limburg, Europa, VLM. Maar ook de partners Centrum Duurzaam Groen heeft op vraag van Limburg.net verschillende partners verbonden. Gedeputeerde Inge Moors was dan ook aanwezig op de feestelijke opening. Voor Stad Hamont-Achel waren schepen Bèr van de Schans en burgemeester Rik Rijcken aanwezig, net zoals voorzitter van Limburg.net Luc Wouters. “Ondertussen hebben we met Limburg.net al meer dan 20 samentuinen mee gerealiseerd”, aldus Wouters. “Ecologisch tuinieren is namelijk een van de belangrijkste wapens tegen organisch afval. Dat kan perfect voorkomen worden door slim te tuinieren en te composteren.”

De Samentuin ‘De HOF’kens’ is meer dan enkel een samentuin – mede door de mooie ligging is deze samentuin een parktuin geworden waar een mooie diversiteit (diverse nationaliteiten, jonge gezinnen, ouderen, …) van tuiniers in tuinieren maar ook bezoeken. Omdat het net leuk is om ook gezellig in deze tuin te vertoeven is het nu al meer een parktuin geworden. Dankzij de Leadersteun is er een vrijwilligersnetwerk opgericht die ervoor zal zorgen dat de bewoners van de instellingen betrokken worden in deze parktuin. De bedoeling is dat deze bewoners verbindende activiteiten zullen doen in de tuin. Wegens corona zijn deze activiteiten helaas moeten verschuiven maar nu staan ze klaar om van start te gaan. De eerste activiteit zal dan ook doorgaan op donderdag 30 september i.s.m. Natuurtalent en mede mogelijk gemaakt door de Leadersteun.

Schepen Bèr van de Schans is dan ook van mening dat “het grote succes van deze parktuin te danken is aan een zeer enthousiaste vrijwilligerswerking, zij verdienen dan ook een enorme pluim voor hun geweldige inzet.” aldus Schepen Van de Schans.

Van 6 tot 10 september gaat in samenwerking met PXL Hasselt en Terra-Therapeutica een eerste summerschool door ter plaatse van De HOF’kens. Dit is een mooi initiatief waarbij we studenten ergotherapie en groenmanagement al warm willen maken van het feit dat tuinieren gecombineerd met zorg helend werkt. Ook de vrijwilligers kunnen aansluiten op donderdag om een theoretische achtergrond te krijgen.

copyright foto: Stad Hamont-Achel

Opening HOF'kens in Hamont-Achel