Samentuinen in Meeuwen-Gruitrode en As officieel geopend

Samentuin De Vredeshofkes in Meeuwen-Gruitrode
Fotografe Marie-Jeanne Verheyen

Afgelopen weekend werden de samentuinen in Meeuwen-Gruitrode en As officieel geopend. Hierdoor komt het aantal gerealiseerde samentuinen dankzij de steun van Limburg.net op 20 te staan.

Limburg.net investeert al enkele jaren in projecten rond samen tuinieren. In samenwerking met Velt gaan zij steeds op zoek naar partners om samen projecten op poten te zetten. Hierbij is het steeds een vereiste dat er naast het tuinieren ook ruimte is voor ontmoeten, ontdekken, landschappelijke herwaardering, betrokkenheid van de omgeving en stiltebeleving. De realisaties in Meeuwen-Gruitrode en As zorgen ervoor dat dat er reeds 20 samentuinen met de steun van Limburg.net zijn gerealiseerd. Elk project heeft zijn eigenheid en speelt in op de noden van de omgeving. In de loop van 2019 staan er nog samentuinen in Riemst, Tongeren, Heusden-Zolder en Hamont-Achel op de planning voor Limburg.net.

Samentuin De Vredeshofkes in Meeuwen-Gruitrode

Het samentuinproject Vredeshofkes is opgestart in de schoot van vzw de Tandem, een basisbeweging die streeft naar een duurzame, solidaire en liefdevolle wereld.

 Eind 2017 werd er gestart met het gebruiksklaar maken van de grond. Ondertussen zijn er 10 percelen bezet, maar nieuwe tuinders zijn nog steeds welkom! Mensen krijgen een eigen perceel om hun groentjes te kweken maar er zijn ook percelen waar er samen gewerkt wordt om bv pompoenen, bessen of asperges te kweken. De berging geldt als de plaats regelmatig samengezeten wordt om ideeën uit te wisselen over het zaaien en oogsten.De samentuin heeft ook financiële steun ontvangen van VLM.

Samentuin De Kolonie in As

In As is de tuin een initiatief van de gemeente As en Arbeidskansen VZW.  Arbeidskansen groepeert een aantal projecten die als voornaamste doel hebben het creëren van nieuwe kansen voor werkenden en werkzoekenden met verminderde kansen op de arbeidsmarkt. De samentuin, gelegen aan het fiets- en wandelroutenetwerk, is een mooie locatie om de doelstellingen van de vzw te realiseren. In de samentuin is er ook plaats voor de kringloopkrachten van de gemeente As. Zij zullen hier compostdemonstraties geven. Zo krijgt iedere bezoeker de gelegenheid om alles te weten te komen over composteren en tuinieren.