Test gezamenlijke ophalingen in december

In december zal in enkele gemeenten één afvalwagen pmd en huisvuil samen ophalen. Deze gezamenlijke ophalingen maken deel uit van de voorbereidingen voor Optimo. De testrondes vinden plaats in gemeenten waar pmd en huisvuil sowieso op dezelfde dag worden opgehaald, de ophaaldag verandert dus niet.

Test sorteerinstallatie
De gezamenlijke ophalingen kaderen in de voorbereiding voor Optimo, het innovatieve afvalophaalsysteem dat vanaf januari 2022 van start gaat. Met Optimo worden verschillende afvalsoorten in gekleurde zakken samen opgehaald. Een nieuwe sorteerinstallatie in Beringen zal deze op kleur scheiden, zodat de afvalsoorten daarna apart gerecycleerd kunnen worden. Die sorteerinstallatie is intussen gebouwd en klaar om te proefdraaien. Door in december alvast beperkt pmd en huisvuil samen op te halen in één afvalwagen, zijn er voldoende hoeveelheden afval om dat mogelijk te maken.

Genk, Zutendaal, Gingelom en Wellen
De gezamenlijke ophalingen vinden in de loop van december plaats in 4 gemeenten:

  • Genk: 16 en 17 december
  • Wellen: 20 december
  • Zutendaal & Gingelom: 21 december
  • Deze data zijn onder voorbehoud. Deze kunnen nog wijzigen, of er kunnen nog extra ophalingen toegevoegd worden.

De ophaalkalender verandert niet: er wordt enkel gezamenlijk opgehaald in regio’s waar pmd en huisvuil altijd al op dezelfde dag werden opgehaald, maar dan door twee afvalwagens. Ook de Optimo-zakken uit Voeren en Lommel zullen gebruikt worden om de sorteerinstallatie te proefdraaien.