Volle rollen oude afvalzakken? Inruilen kan tot eind maart 2022

Op 1 januari 2022 verandert er heel wat op afvalgebied in Limburg en Diest. Door een nieuwe wetgeving en de start van Optimo worden verschillende soorten afvalzakken vanaf volgend jaar niet meer aanvaard. Limburg.net wil inwoners die nog volledige rollen zakken hebben tegemoetkomen, en ruilt deze tot en met 31 maart 2022 in voor nieuwe zakken.

Gerecycleerd én steviger

De wissel in zakken komt er omwille van twee redenen. Zo zijn de oude zakken gemaakt van nieuwe grondstoffen. De nieuwe zakken daarentegen bevatten gerecycleerd plastic. Ze voldoen daarmee aan de Vlaamse wetgeving die bepaalt dat afvalzakken voor 80% uit gerecycleerd materiaal moeten bestaan.

De nieuwe zakken zijn bovendien ook steviger. Dat was vroeger al eens een probleem, voornamelijk bij de tuinafvalzakken. Die waren composteerbaar en dus fragieler. Dat is niet erg bij een inzameling per afvalsoort, maar bij Optimo mogen de zakken niet scheuren. Binnenkort zijn alle zakken van plastic. “Dat plastic wordt zoveel mogelijk ook opnieuw gerecycleerd tot nieuwe afvalzakken. Op die manier maken we de cirkel rond”, vertelt voorzitter Luc Wouters. “De stevigere zakken zijn ook belangrijk voor Optimo. In 33 gemeenten zal vanaf 2022 1 ophaalwagen alle afvalzakken tegelijk ophalen. Zo kunnen we maximaal recycleren.”

Nieuwe zakken van dezelfde afvalsoort

Inwoners kunnen vanaf 1 december met hun onaangebroken rollen (met de Limburg.net-wikkel errond) terecht op de recyclageparken van Limburg.net en enkele andere locaties. Een overzicht van alle locaties kan u hier vinden.

Een overzicht van de in te ruilen zakken:

Afvalsoort

Niet geldig vanaf 01/01/2022

Ingeruild voor

Gebruikt in

Pmd

Blauwe pmd-zak met zwart treklint

Nieuwe blauwe pmd-zak met wit treklint

Elke gemeente in Limburg en Diest, uitgezonderd Lommel

Huisvuil

Bordeaux huisvuilzak (klein en groot)

Grijze huisvuilzak (klein en groot)

Elke gemeente in Limburg en Diest, behalve Bocholt, Kinrooi, Oudsbergen, As, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Lanaken, Bilzen.

Tuinafval

Witte (composteerbare) groenafvalzak

Groene plastic tuinafvalzak

Zonhoven, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Halen, Herk-de-Stad, Ham, Tessenderlo, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Lommel, Pelt, Peer, Diest, Hamont-Achel, Beringen en Lummen.

Zachte plastics

Gele zachte plastic-zak

Nieuwe blauwe pmd-zak met wit treklint

(Sinds april 2021 mogen zachte plastics bij pmd)

Genk en Lommel

Keukenafval

Doorzichtige keukenafvalzak

Gele keukenafvalzak

Lommel en Voeren

Hou rekening met volgende zaken bij omruilen

  •  Wissels tussen afvalsoorten zijn niet mogelijk.
  • Huisvuilzakken kunnen wel van formaat geruild worden, bijv. 2 rollen kleine zakken voor 1 rol grote zakken of omgekeerd.
  • Losse oude zakken kunnen niet ingeruild worden, maar mogen wel aangeboden worden tot en met 31 december 2021.
  • Pmd-zakken met zwarte lintjes kunnen na 1 januari 2022 ook niet meer naar het reyclagepark gebracht worden. 

Meeste gezinnen hebben geen oude zakken meer

Limburg.net heeft de wissel van de afvalzakken steeds ruim op voorhand gecommuniceerd, zodat ieder gezin de kans had om haar voorraad oude zakken op te gebruiken, vooraleer ze nieuwe zakken kochten. Het merendeel van de gezinnen zal daarin ook slagen. Ook in de winkels zijn de voorraden tijdig teruggeroepen en vervangen.

“Toch zullen er nog gezinnen zijn die nog volledige rollen oude zakken hebben”, aldus Wouters. “Om hun tegemoet te komen, zullen we deze uitzonderlijk inruilen voor nieuwe zakken. Zo kan iedereen 2022 starten met een propere afvallei.”