Vrijwilligers in de bloemetjes gezet tijdens World Clean Up Day

World Clean Up Day in As

Op 15 september is het World Clean Up Day, een dag waarop wereldwijd burgers worden aangespoord om zwerfvuil op te ruimen. In Limburg en Diest zijn al jarenlang heel wat vrijwilligers actief die zich engageren om straten en pleinen in hun omgeving proper te houden.  Limburg.net wil hen van harte bedanken en biedt hen een herbruikbare waterfles aan. De vrijwilligers van de gemeente As kregen als eerste hun fles overhandigd, gevolgd door een receptie.

 

Wat is de World Cleanup Day?

World Cleanup Day is een initiatief dat 10 jaar geleden ontstond in Estland. Een groep burgers bond de strijd aan tegen zwerfvuil door zelf vuil op te rapen in  openbare ruimtes. Ondertussen is die lokale actie uitgegroeid tot een wereldwijde beweging “Let’s do it world”. In 150 landen zetten vrijwilligers zich in om op één dag zo veel mogelijk zwerfvuil in te zamelen. Dit jaar is dat op 15 september. Ook in België kent World Cleanup Day veel succes. Zo wordt er van aan de kust  tot in Virton op zaterdag zwerfvuil opgeruimd. 

Limburgse en Diestse vrijwilligers in de bloemetjes gezet

Op vrijdag 14 september verzamelen tientallen vrijwilligers zich in As, waar Limburg.net samen met de gemeente  een zwerfvuilvrije receptie organiseert. Walter Cremers, voorzitter van Limburg.net, licht toe: “Onze provincie lijdt erg onder zwerfvuil. Tijdens de laatste editie van Straat.net zamelden we op drie dagen tijd maar liefst 48,9 ton zwerfvuil in. Dat is gigantisch veel. Vrijwilligers die dag in, dag uit, weer of geen weer, hun bijdrage leveren om zwerfvuil systematisch op te ruimen, verdienen dan ook een bedankje.” Alle vrijwilligers die op een structurele manier samenwerken met hun gemeente om zwerfvuil op te ruimen, krijgen een herbruikbare waterfles cadeau van Limburg.net. Ze kregen een persoonlijke uitnodiging om die op te halen bij hun gemeente.

Zwerfvuil opruimen lost het probleem niet op

Limburg.net wil graag de problemen aan de wortel aanpakken door ervoor te zorgen dat er minder zwerfvuil rondslingert. Walter Cremers: “Om zwerfvuil terug te dringen, zouden er structurele maatregelen moeten worden genomen. Het invoeren van statiegeld op plastic flesjes en blikjes zou wat ons betreft een grote stap in de goede richting zijn. Die maatregel komt er voorlopig niet. We betreuren dat, maar blijven de zwerfvuilproblematiek nauwgezet opvolgen. We engageren ons om elk jaar na de Straat.net actie een wetenschappelijke zwerfvuilanalyse te laten uitvoeren om juiste cijfers te kunnen voorleggen aan de Vlaamse regering.”

Limburg.net roept iedereen op om zwerfvuil in kaart te brengen

Er bestaan heel wat gratis apps die het mogelijk maken om zwerfvuil in kaart te brengen. De applicaties registreren waar het zwerfvuil zich precies bevindt en soms ook over welk soort afval het gaat. De World Cleanup App en de Pick-up 10 App zijn downloadbaar via Google Play of de App store.  Ook via de social media kanalen Twitter en Facebook kunnen er gegevens over zwerfvuil worden verzameld. Het volstaat een foto te nemen van zwerfvuil, de hashtag #zwerfie toe te voegen en de foto te delen.