School

Als school dien je het goede voorbeeld te geven in de strijd tegen afval. De tips die hier volgen zorgen voor een immens verschil in de afvalberg.

Enkele tips

Voorzie een papierkrat en restafvalvuilbak: zorg ervoor dat in elk bureau of werklokaal minstens papier en restafval gescheiden kunnen worden ingezameld.

Drinkbus: Wil u minder plastic flesjes of blikjes op uw school? Laat uw leerlingen dan kiezen voor een drinkbus. Hiermee verkleint u het pmd-afval en maakt u leerlingen attent op milieuvriendelijk leven.

Waterfontein: Voorzie een waterfontein waar leerlingen en leerkrachten hun drinkbus kunnen vullen met fris kraantjeswater.  

Boterhammendoos: Gedaan met het verpakken van boterhammen in aluminiumpapier of plastic folie. Moedig het gebruik van een boterhammendoos aan. Sneller dan inpakken en milieuvriendelijker!

Duurzaam papier: Het papierlandschap is vandaag zo groot dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig helpen de keurmerken FSC en PEFC je tijdens je aankoop. Zij staan allebei voor duurzaam bosbeheer. Deze producten bestaan uit minstens 70% gerecycleerd materiaal. Koop je als school een pak papier met een van deze labels? Dan kies je voor een gecertificeerd product mét aandacht voor onze planeet.

Gerecycleerd papier: Ook kiezen voor gerecycleerd papier is een goede keuze. Want in vergelijking met niet-gerecycleerd papier zorgt de gerecycleerde variant voor:

  • 27% minder energieverbruik
  • 47% minder uitstoot van broeikasgassen
  • 33% minder waterverbruik
  • 54% minder bodemafval
  • 100% minder houtverbruik

Denk dus twee keer na bij je volgende papieraankoop. Je papierkeuze blijft namelijk niet zonder gevolg. Kies voor gerecycleerde enveloppen, gerecycleerd printpapier … in plaats van de niet-gerecycleerde producten.

Hergebruik papier: Maak leerlingen bewust van de waarde van papier. Niet elk blad dient na gebruik te worden weggegooid. De achterkant kan gebruikt worden als klad of om iets op te tekenen.

Aangepast printen : Niet in alle gevallen is de opmaak van je document van tel. Dan kan je je tekst anders weergeven. Op die manier print je minder pagina’s dan met de oorspronkelijke vormgeving.

  • Print recto/verso
  • Kies voor een kleine lettergrootte.
  • Hanteer een kleine regelafstand.
  • Gebruik je pagina maximaal door middel van smalle marges.

Balpennen met navulling: Vervang wegwerpbalpennen door exemplaren met een navulling. Nog beter is het gebruik van een vulpen.

Educatief aanbod: Limburg.net ondersteunt milieuvriendelijke scholen op verschillende vlakken: Composteren op school: Inrichten van een eigen composthoekje, aanschaf en onderhoud van kippen of een bezoekje van de compostmeester, het zijn maar enkele acties die erg aangemoedigd worden. Voor meer informatie rond al deze milieuvriendelijke initiatieven kunnen scholen terecht bij Limburg.net. Raadpleeg ons aanbod hier.

Milieuzorg op School (MOS): MOS is een milieuzorgproject van kleuter- tot hogeschool. Het MOS-project helpt de school om op een pedagogisch verantwoorde manier een eigen milieuzorgsysteem uit te bouwen. Milieu op school is onder andere verantwoordelijk voor Dikke Truiendag, verdeling van certificaten voor milieuvriendelijke scholen, educatieve pakketten voor kleuterklassen tot middelbare scholen, ... Meer info op www.milieuzorgopschool.be