Secundair onderwijs

Limburg.net wil jouw school op een creatieve manier betrekken in het streven naar een proper en leefbaar milieu. Het onderstaand aanbod bevat activiteiten en educatieve hulpmiddelen die hiervoor optimaal kunnen ingezet worden.

school-icon-04 Created with Sketch. 4

Hoe inschrijven op een workshop?

Inschrijven op ons aanbod kan enkel digitaal. Per onderwerp vind je de nodige link om in te schrijven, te downloaden of te bestellen.

Indien je na het lezen van onderstaand aanbod nog specifieke vragen hebt kan je contact opnemen via communicatie@limburg.net of 011 28 89 49. 

Bezoek de sorteerinstallatie en biostoomcentrale

Ontdek samen met de klas wat er met ons afval gebeurt na de afvalophaling. In de sorteerinstallatie zien leerlingen hoe we de zakken sorteren per afvalsoort. In de biostoomcentrale leren ze hoe huisvuil wordt omgezet tot energie.

  • In de Optimo sorteerinstallatie komen alle opgehaalde zakken van Limburg.net aan. Daar gaan ze door de nieuwe volautomatische sorteerinstallatie. Door middel van optische technologie en transportbanden worden de zakken per kleur gesorteerd. De grijze zakken blijven in Beringen en rollen door naar de biostoomcentrale.
  • De Bionerga biostoomcentrale zet jaarlijks 200.000 ton afval om in thermische energie (stoom, warm water) en elektriciteit. Het rendement van deze centrale van de derde generatie ligt een stuk hoger dan bij een klassieke verbrandingsoven. Daarnaast worden de rookgassen gereinigd en voldoet de centrale aan de strengste Europese milieunormen.

Praktisch

  • Doelgroep: secundair onderwijs
  • Duur: halve dag (2,5 uur)
  • Rondleidingen zijn enkel mogelijk op dinsdag en vrijdag
  • Gratis voor scholen uit Limburg en Diest
  • Elke klas zorgt voor eigen vervoer van en naar Beringen.  GoodPlanet is MOS-schakel, Uw school kan dus gratis gebruik maken van het bestaande aanbod van vervoersmaatschappij De Lijn.
  • Ter plaatse zijn er geen voorzieningen om te lunchen.
  • De school voorziet 2 begeleiders per groep.
  • Bij het bezoek nemen we voortdurend trappen en gaan we tot een hoogte van 27m. Het bezoek is daardoor niet geschikt voor personen met krukken, rolstoel of extreme hoogtevrees.

Ik schrijf mijn klas in voor de rondleiding

Educatief aanbod "Ik zie wat jij niet ziet"

Afval heeft meer levens dan je denkt. We kunnen er dan ook nieuwe en positieve verhalen mee schrijven. Met ‘Ik zie wat jij niet ziet’ presenteert Fost Plus met de steun van het Vlaamse Gewest samen met Djapo een educatief aanbod voor het secundair onderwijs om actiegericht te werken rond duurzaam afval- en materialenbeheer.

ik zie wat jij niet ziet

In ‘Ik zie wat jij niet ziet’ hanteert Djapo hun vernieuwend Educatie voor Duurzame Ontwikkeling-kader als basis. De toegepaste methodiek geeft jongeren eigenaarschap en scherpt hun verantwoordelijkheidszin aan. Zo ontdekken ze dat ze deel uitmaken van een groter geheel waarbinnen hun gedrag een positieve invloed kan hebben. Aan het einde van dit traject beschikken leerlingen daardoor over de nodige tools om in de toekomst duurzame keuzes te maken.

Het educatief aanbod is gratis en bestaat uit zowel lesvoorbereidingen, nascholing als een coaching traject met collega-leerkrachten. Op die manier word je van begin tot eind ondersteund om de optimale leercontext rond dit duurzaamheidsvraagstuk te creëren. ‘Ik zie wat jij niet ziet’ is geschikt voor alle graden en afgestemd op de eindtermen.

Meer informatie vind je hier

Workshop "Op grondstoffenjacht"

Een leven zonder elektrische toestellen? Dat kunnen we ons niet meer voorstellen. Maar om al deze toestellen te produceren, zijn massa’s grondstoffen nodig. Vaak zijn dat zeldzame materialen of aardmetalen, zoals goud en koper.

Aan het einde van hun levensduur achten we de toestellen niets meer waard... Maar daar denken je leerlingen na deze speelse en participatieve workshop echter helemaal anders over!

Een initiatief van GoodPlanet i.o.v. recupel

 

  • Doelgroep: 2e en 3e graad secundair onderwijs

  • Duur: 2 lesuren (100 minuten)

  • Kostprijs: Gratis!

  • inschrijven kan hier

workshop recupel

 

Zwerfvuilactie Straat.net

Elk jaar in het voorjaar organiseert Limburg.net in samenwerking met jouw gemeentebestuur een grote opruimactie. Voor het opruimen van straten, pleinen en bossen ontvangen deelnemende klassen 15 euro per opgeruimde kilometer.

Voor deze actie ontvangt jouw school elk jaar (januari-februari) een aparte uitnodiging.