2e leven van afval

Kringwinkels

Veel afgedankte spullen zijn nog in een goede staat en het zou zonde zijn om ze samen met het grofvuil weg te gooien. Misschien ken je wel iemand die ze goed kan gebruiken. Is dat niet het geval, dan biedt de Kringwinkel uitkomst. Kringwinkels halen gratis jouw herbruikbare spullen bij je thuis op. Van nog werkende elektrische toestellen over meubelen, serviezen en bestek tot boeken, oud speelgoed, fietsen enzovoort. Voor ophalingen aan huis neem je best contact op met de kringwinkel uit jouw buurt. Je kunt jouw herbruikbare goederen ook zelf naar de kringwinkel in jouw buurt brengen.

De kaart op de homepagina laat zien welke kringwinkels het dichtst in jouw buurt liggen.

PMD

Sinds december 2009 haalt Limburg.net in de hele provincie Limburg en de stad Diest het pmd-afval huis aan huis op. Dat gebeurt met de intussen bekende blauwe zakken. Het is belangrijk dat het pmd-afval goed wordt gesorteerd, want ook voor deze waardevolle grondstof is een tweede leven weggelegd.
 

 • Van petflessen worden fleece-truien en vulling voor winterjassen gemaakt. Welgeteld 27 petflessen zijn er nodig voor 1 warme trui.
 • Ook flacons gaan een tweede leven tegemoet als shampooflessen, afvalbakken en buizen.
 • Voor een stevig, maar ultralicht fietskader volstaan 670 cola- of bierblikjes. Wil men een auto maken, dan moeten er 19000 stalen conservenblikjes gerecycleerd worden.
 • Van lege drankkartons maken ze dan weer keuken- en toiletpapier, omslagen, eierdozen of papieren zakjes. Maar natuurlijk kan dat alleen als je jouw pmd-afval goed sorteert.

Afgedankte elektrische en elektronische apparaten

Aeea is de afkorting van afgedankte elektrische en elektronische apparaten. Het gaat om:

 • koel- en vriesapparaten (koelkast, diepvriezer)
 • groot witgoed (wasmachine, droogkast, vaatwasser)
 • beeldbuishoudend materiaal (tv’s en monitoren)
 • overig klein aeea (gsm’s, strijkijzers, stofzuigers, friteuses, verlichtingstoestellen, …)

In de loop van de tijd verouderen deze apparaten en worden ze onbruikbaar. Het komt er dus op aan om zich ervan te ontdoen op een ecologisch verantwoorde manier. Bepaalde delen kunnen immers herbruikt worden.

De apparaten worden op een ecologische manier ontmanteld, gedepollueerd en verwerkt in gespecialiseerde verwerkingsbedrijven.

De herwonnen materialen (ferrometalen, non-ferrometalen, plastics en glas) worden gebruikt om nieuwe producten te vervaardigen.

Papier en karton

Het leeuwendeel van ons papier en karton is gemaakt van houtvezels. Daar hoeven gelukkig niet altijd bomen voor te sneuvelen. Oud papier en karton kan immers ook perfect worden gerecycleerd.

Papiervezels kunnen twee tot vijf keer worden gerecycleerd. Ze worden tijdens het recyclageproces telkens wat korter en minder sterk. Bij de recyclage zeven ze de kortste vezels uit de pulp en voegen ze wat verse vezels toe. Er is dus op tijd en stond een instroom nodig van verse vezels. Als deze verse vezels afkomstig zijn van duurzaam beheerde bossen, is de milieubesparende cirkel rond en kan papier meerdere levens geschonken worden.

Glas

Glas is een grondstof waarvoor een tweede leven is weggelegd...als er aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt toch. Velen denken immers dat glas kleur per kleur sorteren niet nodig is, omdat het naar verluidt toch allemaal terug samen zou komen in de vrachtwagen. Niets is echter minder waar. De vrachtwagen is ingedeeld in twee compartimenten. Wit en gekleurd glas ontmoeten elkaar dus niet in de vrachtwagen.

En net deze scheiding is nodig om het glas een tweede leven te kunnen schenken. Van wit glas wordt nieuw wit glas gemaakt, maar van gekleurd glas kan geen wit glas gemaakt worden en vice versa.

Nadat het glas volledig verwerkt en gerecycleerd is, wordt het opnieuw wereldwijd verspreid naar fabrieken. Zij gebruiken het dan om nieuw glas van te maken ter vervanging van de primaire grondstoffen.

Kleur bij kleur en wit bij wit is dus nog altijd de boodschap!

Frituurolie

Vetten en oliën zijn schadelijk voor het milieu. Niet voor niets hoorden ze vroeger bij het klein gevaarlijk afval. Via de trechteractie en de tv-spots met de bekende oliespoken zet Valorfrit de Belgen ertoe aan om hun frituurvet en -olie te sorteren en naar het recyclagepark te brengen. Met succes, want er wordt elk jaar meer vet en olie gerecycleerd.

Bijna een kwart van de ingezamelde vetten en oliën wordt gebruikt om groene stroom op te wekken. Veruit het grootste deel, meer dan 60 procent, wordt gerecycleerd tot biodiesel. Die kun je probleemloos mengen met gewone diesel. Om op zuivere biodiesel te rijden, heb je wel een aangepaste motor nodig.

Valorfrit in actie
 

 • In 2007 zamelde Valorfrit ruim 22 000 ton huishoudelijk en professioneel gebruikt frituurvet en -olie in.
 • Het leeuwendeel (63 %) werd verwerkt tot biodiesel.
 • Bijna een kwart (23 %) werd in het buitenland gebruikt als brandstof voor de productie van groene stroom. In België is dat nog niet wettelijk geregeld.
 • Ruim 3 000 ton (14 %) werd verwerkt in pershout, plastic, industriële zepen, smeermiddelen en andere producten.
 • Vroeger verwerkten veevoederfabrieken gebruikt frituurvet en -olie in dierenvoeding. Omwille van de voedselveiligheid is dat intussen in heel Europa verboden. Een gevolg van de dioxinecrisis van 1999.

Vetbollen voor tuinvogels

In de handel zijn vetbollen voor tuinvogels te koop. Gebruik je frituurvet, dan kunt u die makkelijk zelf maken.
 

 • Smelt oud vet in een pan en laat het weer wat afkoelen.
 • Giet er een zaadmengsel voor tuinvogels en/of pinda’s bij.
 • Roer regelmatig om, tot het vet is opgesteven.
 • Rol vetbollen en bewaar ze in jouw diepvriezer.
 • Hang de bollen ‘s winters in een netje op. Je kan ook een voederautomaat gebruiken.
 • Meesjes zijn er dol op. Met pinda’s trek je ook spechten en boomklevers aan.

Banden

Het is belangrijk dat oude autobanden bij vervanging in het recyclageproces terecht komen. Voor deze banden is immers een tweede leven weggelegd.

De samenstelling van een autoband is als volgt:

 • Iets minder dan de helft is rubber
 • 1/5e is roet
 • 1/5e is staal
 • 1/5e is onder meer textiel, zinkoxide en zwavel.

Welk tweede leven krijgen autobanden?

 • Bij vrachtwagens is er vooral de toepassing van herrubberen. Het versleten rubber van het loopvlak wordt dan verwijderd en een nieuwe laag wordt aangebracht. Dit proces is niet eindeloos herhaalbaar. Bij banden van een personenwagens is dit minder interessant, het prijsverschil tussen nieuwe en herrubberde banden is te klein.
 • Autobanden krijgen soms ook andere toepassingen. Zo beleven ze hun tweede leven bijvoorbeeld als rubberkorrels op atletiekbanen, geluidsmuren en rubberasfalt. Bovendien dienen ze voor de productie van nieuw rubber en kunststoffen. Tenslotte kunnen ze ook aan elkaar gekleefd worden tot producten zoals verkeersdrempels, vloertegels of sportvloeren.
 • Ook verbranding hoort tot de mogelijkheden. Op die manier kan men energie recupereren.