Werking van het park

Alle Limburg.net-parken zijn geautomatiseerd en werken met dezelfde quota en tarieven. Elk bezoek wordt geregistreerd. Er zijn drie quota, berekend op de normale jaarlijkse afvalproductie van een gezin. Een quotum is het maximale gewicht wat u jaarlijks (van 1 januari tot en met 31 december) gratis kunt brengen. Zolang u die quota niet overschrijdt, hoeft u niet te betalen. Voor de aflevering van sommige afvalfracties dient onmiddellijk betaald te worden. Hier leest u alles over de verschillende quota, fracties en tarieven.

Toegangsregeling voor particulieren

Elk bezoek van een particulier wordt geregistreerd via de elektronische identiteitskaart. Als inwoner van Alken, As, Beringen, Bocholt, Borgloon, Diepenbeek, Diest, Halen, Ham, Hamont-Achel, Herk-de-Stad, Herstappe, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Lommel, Lummen, Maaseik, Maasmechelen, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Nieuwerkerken, Opglabbeek, Overpelt, Peer, Riemst, Tessenderlo, Tongeren en Zonhoven bent u welkom op elk park dat door Limburg.net wordt uitgebaat.  

Deze regeling is niet van toepassing voor de inwoners van Genk.  Meer info bij de alinea "aparte regeling voor reyclagepark Genk-Noord".  

Toegangsregeling voor kmo’s en verenigingen

Ook kmo’s en verenigingen zijn welkom op een Limburg.net-recyclagepark, na aanvraag en aankoop van een toegangskaart. Een kmo en een vereniging heeft geen recht op vrijstellingen. Zij betalen vanaf de eerste kilogram, uitgezonderd de fracties die tot de groep recycleerbaar afval behoren. Een kmo mag geen bedrijfsafval – restproduct van fabricage – afleveren op het park. Het ticket dat u ontvangt bij het verlaten van het park, geldt als factuur. 

Heeft uw vereniging of kmo nog geen kaart?  Vraag hier uw toegangskaart aan. Een kaart kost 15 euro. 

  • Vul hier uw aanvraagformulier in

Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@limburg.net of bel naar 0800 90 72

Na het versturen van de kaart ontvangt u een betalingsuitnodiging zodat het verschuldigde bedrag na een bezoek automatisch in mindering wordt gebracht.

Deze regeling is niet van toepassing voor de kmo's en verenigingen van Genk.  Meer info bij de alinea "aparte regeling voor reyclagepark Genk-Noord".  

Aparte regeling voor recyclagepark Genk-Noord 

Het recyclagepark Genk-Noord is enkel toegankelijk voor inwoners van Genk.  Hier vindt u meer info over de quota en toegang voor het park Genk-Noord.  

Het wegen van afval

Hou rekening met volgende tips voor een correcte weging:

  • De weegbruggen op het recyclagepark kunnen gewichten tot 30 ton registreren en tot 5 kg nauwkeurig wegen. Dit betekent dat wanneer u bij een bezoek aan het park minder dan 5 kg aflevert, er 5 kg aangerekend wordt. Vanaf 5 kg rondt het gewicht naar boven of beneden af volgens de gangbare afrondingsregels. Bijvoorbeeld: u brengt 6,7 kg afval, dan wordt er 5 kg aangerekend. Een gewicht van 8,1 kg wordt afgerond naar 10 kg. Limburg.net garandeert u een correcte afrekening omdat meerdere bezoeken aan het park ervoor zorgen dat de afrondingen naar boven en beneden elkaar in evenwicht houden.
  • Zie erop toe dat er geen ander voertuig op de weegbrug staat als uw auto of fiets wordt gewogen.
  • Bent u met twee naar het park gekomen? Zorg dat u ook allebei opnieuw in de auto zit wanneer u voor de tweede maal de weegbrug oprijdt.
  • Voor sommige afvalfracties gelden verschillende vrijstellingen en tarieven. Wanneer u deze samen afvoert naar het park, moet u meer dan één keer langs de ingaande weegbrug passeren zodat de juiste tarieven aangerekend worden. 

Bouw- en sloopafval op het recyclagepark

Bouw- en sloopafval is de verzamelnaam voor alle afvalstoffen die vrijkomen tijdens bouw-, renovatie-en sloopwerken. Voor beperkte hoeveelheden afval kan u terecht in het recyclagepark. Daar kan u het in een aantal specifieke containers deponeren. Hier leest u welke fracties bouw- en sloopafval u naar een Limburg.net-park kunt brengen en welke tarieven van toepassing zijn.