Richtlijnen Limburg.net in het kader van corona - UPDATE 27/07/2020

Mondmasker vanaf dinsdag 28 juli ook verplicht op recyclageparken van Limburg.net

In lijn met de maatregelen die worden opgelegd door de Federale crisiscel besliste Limburg.net om ook op haar recyclageparken het dragen van een mondmasker te verplichten vanaf dinsdag 28 juli. Limburg.net vraagt aan alle bezoekers om zelf een mondmasker mee te brengen en te dragen zodra ze het recyclagepark betreden. 

Werking recyclageparken

Vanaf 12 mei 2020 aangepaste richtlijnen voor de Limburg.net-recyclageparken.   Wij rekenen erop dat de hieronder vermelde maatregelen strikt worden opgevolgd als u een Limburg.net-park bezoekt. Heeft u thuis voldoende ruimte om uw afval nog even te stockeren? Stel een bezoek aan het recyclagepark dan nog even uit. Maak gebruik van de huis-aan-huisophalingen.  Zo geraakt u ook al heel wat afval kwijt.   

 • Hou voldoende afstand (1,5 meter) van de parkwachters en andere bezoekers. Hierdoor is het aantal bezoekers op het park beperkt .  Hou rekening met lange wachttijden. Op www.limburg.net/recyclageparken kan u nakijken hoelang de wachtrij is.  Klik hiervoor op de naam van het recyclagepark in kwestie. 
 • Blijf tijdens het aanschuiven in uw wagen.  
 • Sorteer uw afval thuis goed uit zodat je snel en vlot uw afval in de correcte container kan achterlaten.
 • U moet de zuil zelf bedienen, de parkwachter mag u niet helpen.
 • Kom alleen naar het park. Enkel als u echt hulp nodig heeft om iets uit de auto te tillen en in de container te gooien, mag u een extra persoon meebrengen. De parkwachter kan u niet helpen met uitladen.
 • Behoud steeds de nodige afstand (min. 1,5 m) tot andere bezoekers of parkwachters. Respecteer alle basis hygiënemaatregelen.  Zo mag telkens maar 1 persoon afval deponeren in dezelfde container. Wacht op voldoende afstand tot de container van uw keuze vrij is. 
 • Asbest kan tot 10 augustus niet naar het park gebracht worden. Vanaf 11 augustus kan u met asbest opnieuw terecht op het recyclagepark, let wel op het asbest moet steeds verpakt worden gebracht. Het verpakkingsmateriaal is vanaf 28 juli te koop op de recyclageparken. 
 • Hou er rekening mee dat per bezoek het gewicht van uw voertuig samen met het afval en de inzittenden max. 5 ton mag bedragen. Het voertuig (inclusief aanhangwagen) moet in één geheel op de weegbrug passen.
 • We geven voorrang aan de interne circulatie en het transport van de containers. Wees hoffelijk!

We rekenen erop dat u bovenstaande regels respecteert  Zo houden wij het veilig!  

Bovenstaande richtlijnen zijn van toepassing als u één van volgende gemeenten woont: Alken, As, Beringen, Bilzen, Bocholt, Borgloon, Diepenbeek, Diest,  Halen, Ham, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Herk-de-Stad, Herstappe, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Kortessem, Lommmel, Lummen, Maaseik, Maasmechelen, Nieuwerkerken, Oudsbergen, Peer, Pelt, Riemst, Tessenderlo, Tongeren en Zonhoven.

Woont u in Bree, Dilsen-Stokkem, Genk, Gingelom, Hasselt, Heers, Hoeselt, Lanaken, Leopoldsburg, Sint-Truiden, Voeren, Wellen of Zutendaal?  Dan kan niet terecht op een Limburg.net-park.  Informeer bij uw gemeente of het gemeentelijke park open is.    

Ophaling aan huis gaat door

Afvalophaling wordt aanzien als een prioritaire dienstverlening. Limburg.net en de ophaalfirma’s stellen alles in het werk om de ophalingen te laten doorgaan. Om de ophalers te beschermen, worden extra voorzorgsmaatregelen genomen. Naast de gebruikelijke hygiënische maatregelen mogen er maximaal 2 mensen (1 chauffeur en 1 ophaler) tegelijkertijd in de cabine van de ophaalwagen zitten. Hierdoor zijn er soms 2 wagens actief in een ophaalzone waar er anders maar één wagen met 2 beladers actief is.  Hierdoor kan de ophaalwagen ook op een ander tijdstip dan normaal bij u langskomen.  Plaats uw afval steeds de avond voordien buiten, zo staat het steeds voor 6 uur 's ochtends buiten.

Toon uw respect voor de ophalers zodat zij hun werk efficiënt en snel kunnen uitvoeren:

 • Beperk het aantal afvalzakken tot vier per afvalsoort per ophaalbeurt.  Voor huisvuil en pmd was het aantal aangeboden zakken al beperkt tot vier door de richtlijnen van de Vlaamse overheid. Limburg.net beperkt nu ook het aantal groenafvalzakken tot maximaal 4 zakken per gezin. In gemeenten waar met containers wordt gewerkt is het niet meer toegelaten om extra zakken naast de container aan te bieden. 
 • De ophaling start zoals steeds om 6 uur ’s ochtends. Zet uw afval de avond voordien buiten, zo staat het steeds tijdig buiten.
 • Respecteer de maximumgewichten die in de container of zak mogen. bv. Een pakket papier mag max. 15 kg wegen, een grote zak huisvuil 10 kg en een kleine zak 5 kg.
 • Zorg ervoor dat u niet teveel afval buiten zet per ophaalbeurt: bv. max. 2 m³ tuin- en snoeihout, max. 1 m³ papier en karton.
 • Sorteer correct zodat uw afval niet geweigerd moet worden.

Asbest

Sinds de start van de coronacrisis was het inzamelen van asbest via de recyclageparken tijdelijk niet mogelijk door het ontbreken van geschikt beschermingsmateriaal en een verbod op verkoop van FFP3 mondmaskers aan particulieren. Nu dit verbod is opgeheven en er stilaan opnieuw mondmaskers beschikbaar zijn kan de inzameling van asbest via de recyclageparken van Limburg.net opnieuw worden opgestart vanaf dinsdag 11 augustus.
Let wel op, het asbest moet verpakt worden aangeleverd. Het nodige verpakkingsmateriaal is vanaf 28 juli te koop op de recyclageparken.

De ophaling van asbest aan huis start vanaf 1 september. Een aanvraag voor ophaling kan vanaf 11 augustus worden ingediend.