Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten

Wat?

Afgedankte elektrische en elektronische apparaten zijn alle elektrische en elektronische apparaten (die nog werken of stuk zijn) en waarop Recupelbijdrage is betaald. Recupel is een Belgische vzw die het inzamelen en verwerken van afgedankte elektro-toestellen en lampen organiseert.

Raadpleeg hier de volledige lijst van apparaten die onder de noemer afgedankte elektrische en elektronische apparaten vallen. 

Zonnepanelen vallen niet onder afgedankte elektrische en elektronische apparaten.  Zoek hier het dichtsbijzijnde inzamelpunt op.    

 

Waar naartoe?

Werkt je toestel nog? 

Als een apparaat nog werkt, geef je het aan iemand die het goed kan gebruiken of breng je het naar de kringwinkel.

Is je toestel stuk?

  • Koop je een nieuw apparaat, lever het oude, kapotte apparaat dan af in de winkel. De wet verplicht de handelaar om een toestel gratis te aanvaarden.
  • Indien je geen nieuw toestel koopt en het toestel stuk is, kan je het  naar het recyclagepark of een recyclepunt brengen.

Recyclepunt

Met je klein elektro en lampen kan je terecht bij de recyclepunten van Recupel.  Deze vind je in winkels.  Een recyclepunt is een inzamelmeubel in je supermarkt, zelfbouwmarkt of elektrozaak. Je kan er terecht met al je elektrotoestellen die kleiner zijn dan 25 cm. Met kleine lampen en zelfs met TL-lampen.  

Ontdek hier waar je er recyclepunten in jouw buurt zijn.  

Recyclagepark 

In het recyclagepark worden de afgedankte elektrische en elektronische apparaten ingezameld in de Recupel-huisjes.  Wij onderscheiden 3 deelstromen:

  • Koel- en vriesapparaten/ Groot wit: koelkast, diepvries, fornuis, wasmachine, vaatwasser, droogkast, zwierder, oven, zonnebank, gasvuur met elektrisch snoer...
  • Beeldhuishoudend materiaal: tv, computer, lcd-scherm, ...
  • Overige apparaten: radio, strijkijzer, video, dampkamp, verlichtingsapparaat (luster, spots, ...), printer, grasmachine,  elektrische hometrainer, speelgoed, kabels, boor, wekker, mixer, kruimeldief, elektrische fiets stekkerdoos, afstandsbediening, ....

 

Hoe aanbieden?

Voor het recyclageproces goed te laten verlopen, respecteer volgende afspraken als je afgedankte apparaten weg brengt: 

  • Zorg ervoor dat het apparaat volledig is, m.a.w. alle essentiële onderdelen bevatten (bv. de motor van een wasmachine, het elektronisch gedeelte van een computer),
  • Zorg ervoor dat ze ontdaan zijn van alle inhoud  die niet eigen is aan het toestel zelf: verpakking, frituurolie/vet, stofzuigerzak, voedselresten, ...

Afgedankte elektrische en elektronische apparaten worden NIET aan huis ingezameld.  Als je dit aanbiedt als grofvuil, zal dit niet worden meegenomen.    

 

Wat gebeurt er met je afval

Limburg.net en jouw gemeente werken samen met recupel voor de inzameling van afgedankte elektrische en elektronische apparaten.  Lees en bekijk hier hoe Recupel het ingezamelde afval verwerkt.