Asbest

Wat

Er zijn verschillende soorten asbesthoudende afvalstoffen, maar enkel gebonden asbestcement, zoals dakleien, golfplaten, isolatietegels van gevels zijn toegelaten op het recyclagepark. Deze materialen zijn vooral terug te vinden in oudere huizen. Ook betonnen bloembakken, betonnen schouwpijp, buizen, eterniet afval in vaste toestand, eternieten leien, gevelplaten, onderdakplaten, onderlaag vloerbekleding, plafondtegels, schoolborden en vinylvloertegels mogen naar het recyclagepark.

Niet-gebonden asbest mag niet naar het recyclagepark. Deze soort asbest zit bijvoorbeeld in isolatie of kalkachtige plaaster. Asbest in ongebonden toestand is zeer gevaarlijk. Voor de verwijdering ervan moet je een beroep doen op erkende verwerkers. Je vindt het overzicht van erkende verwerkers hier terug.

Waar naartoe?

Elk recyclagepark heeft een aparte container voor gebonden asbest. Je moet dit voorzichtig behandelen: niet in stukken breken, niet mee gooien. De recyclageparkwachters hebben een opleiding gekregen, en weten hoe ze met asbest moeten omgaan.

In de folder "Asbest in huis!?" worden de toepassingen in en om het huis belicht en help je op weg helpt om veilig om te gaan met asbesthoudend materiaal.  Bekijk hier de folder.

Hoe aanbieden

  • Asbest is een sluipend gevaar. Zorg voor gepaste bescherming om blootstelling te voorkomen!
  • Stapel asbesthoudend afval voorzichtig in de container. Zorg ervoor dat het niet breekt, schuurt of verbrokkelt.
  • Begin altijd achteraan te stapelen. Zo kan de container gemakkelijk helemaal gevuld worden.
  • Maak zo weinig mogelijk stof om de verspreiding van de asbestvezels te voorkomen.