Terugblik op statiegeldcongres 19 april 2018

Het politieke debat rond de eventuele invoering van statiegeld geraakt op kruissnelheid. Statiegeld verbindt partijen en maakt scheidingslijnen zichtbaar. Limburg.net, de grootste afvalintercommunale van Vlaanderen, achtte de tijd rijp om alle betrokken actoren samen te brengen en het debat gefundeerd te voeren. Daarom organiseerde Limburg.net op donderdag 19 april het statiegeldcongres met internationale sprekers.

Tijdens het unieke statiegeldcongres in Thor Park Genk kwam u alles te weten over de huidige stand van zaken en werd u getrakteerd op een aantal zeer interessante presentaties. Zo kwam o.a. CEO Kjell Olav Maldum toelichten hoe zijn bedrijf Infinitum het statiegeldsysteem in Noorwegen uitbaat, welke steun de overheid daarbij biedt, wat de rol is van de drankproducenten en welke maatregelen er genomen worden om de kleinhandel te ondersteunen. Daarnaast lichtte ook Ovam toe wat de effecten zijn van het invoeren van statiegeld op eenmalige drankverpakkingen in Vlaanderen.

We sloten af met een pittig debat tussen experten zoals Danny Van Assche van Unizo, Christof Delatter van VVSG en Rob Buurman van Recycling Network gemodereerd door Indra Dewitte, hoofdredacteur van Het Belang van Limburg.

De presentaties van de sprekers  kan u downloaden door op de naam van de spreker te klikken.

 

Presentaties

Kris Somers Directeur Externe relaties & Financiën Limburg.net,
Introductie
Merijn Tinga de Plastic Soup Surfer
An Van Pelt OVAM,
Impact statiegeld. 'Effecten van het invoeren van statiegeld op eenmalige drankverpakkingen in Vlaanderen
Kjell Olav A. Maldum CEO Infinitum, Noorwegen,
The Norwegian Bottle Deposit System in Practice

 

Statiegelddossier Limburg.net

Bekijk de volledige videocaptatie van het congres