Nieuwe Blauwe Zak vanaf 1 april 2021

Meer plastic verpakkingsafval in de pmd-zak

De blauwe pmd-zak voor plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons bestaat ondertussen al meer dan 20 jaar. Dankzij nieuwe technologische evoluties kunnen we steeds meer verpakkingen recycleren. Door goed te sorteren, kunnen we gebruikte verpakkingen opnieuw inzetten als grondstof. Zo besparen we energie en stoten we minder CO2 uit. Daarom introduceert Fost Plus samen met Limburg.net vanaf 1 april 2021 de Nieuwe Blauwe Zak in Limburg en Diest. Daarin mogen naast de klassieke pmd-verpakkingen ook alle plastic verpakkingen. Erg handig, want zo wordt er meer afval bij u aan huis opgehaald.

Wat mag er de Nieuwe Blauwe Zak?

sorteerregel_pmd

Kan ik nog zachte plastics naar het recyclagepark brengen?

Plastic verpakkingsafval, zoals een yoghurtpotje of folie, hoort vanaf april in de blauwe pmd-zak. Handig, want zo hoeft u zachte plastics niet langer apart te sorteren en naar het recyclagepark te brengen. Daarom staat er in het park vanaf april 2021 geen container voor zachte plastics meer.

Bent u de blauwe zak eens vergeten buiten te zetten voor ophaling? Geen probleem, u kan de pmd-zak naar het park brengen.* Of geef de vergeten blauwe zak gewoon mee met de volgende ophaling aan huis.
*Verpakkingsplastics, metalen verpakkingen en drankkartons die niet in een blauwe zak zitten, worden niet aanvaard.

Voor harde niet-verpakkingsplastics verandert er niets: u kan ze achterlaten in de container voor harde plastics in het recyclagepark.

Wat met oude en nieuwe pmd-zakken?

Mag ik de oude pmd-zakken nog gebruiken na 1 april?

De oude zakken blijven geldig tot 31 december 2021. Geen probleem dus als u nog een voorraadje liggen heeft, of als er in uw verkooppunt nog geen nieuwe beschikbaar zijn. Vanaf 1 april mag u ze voor ophaling aanbieden mét de extra plastic verpakkingen in.


Hoeveel kost de Nieuwe Blauwe Zak?

De prijs van de Nieuwe Blauwe Zak is dezelfde als de huidige blauwe pmd-zak: 0,15 euro per stuk.


Van wanneer kan ik een rol Nieuwe Blauwe Zakken aankopen?

Wij verwachten dat de nieuwe pmd-zakken vanaf week 15 in de verkooppunten ter beschikking zijn. Tot dan kan u een rol oude zakken aankopen. Zij blijven bruikbaar tot en met 31 december 2021.

 

Wat is het verschil tussen de Nieuwe en oude pmd-zakken?

Aan de sluiting van de zakken wijzigt niets, dit blijft het trekbandsysteem. De kleur van het sluitwit wordt wit in plaats van zwart. De inhoud van de zak blijft ongewijzigd (60 liter). De zak zal dikker aanvoelen en het opschrift van de zak vermeldt de nieuwe sorteerregel: 

 

Oude blauwe pmd-zak
te gebruiken tot en met 31 december 2021
Nieuwe blauwe pmd-zak
verwacht in de verkooppunten vanaf week 15
  • blauwe trekbandzak met zwart lint
  • 60 liter
  • 20 zakken/rol
  • 3 euro/rol
  • blauwe trekbandzak met wit lint
  • 60 liter
  • 20 zakken/rol
  • 3 euro/rol
  • dikkere zak

 

Kan ik een volledige rol oude pmd-zakken omruilen tegen een nieuwe rol?

Ja, dit kan vanaf 1 december 2021 tot en met 31 maart 2022 op het gemeentehuis of recyclagepark. Klik hier voor meer informatie.

Wat met de gele zakken?

In Genk, Lommel en Voeren worden zachte plastics (in een gele zak) al aan huis opgehaald. De info hieronder is bestemd voor inwoners die wonen in Genk, Lommel of Voeren.  

 

Ik heb nog gele zakken. Mag ik deze niet meer buitenzetten na 1 april?

De gele zakken kan u nog tot en met 31 december 2021 buitenzetten. Vanaf 1 april 2021 tot en met het einde van het jaar mag u de volledige inhoud van de Nieuwe Blauwe Zak (nieuwe uitgebreide pmd) ook in de gele zak deponeren.

 

Kan ik een volledige rol gele zakken omruilen tegen een nieuwe rol pmd-zakken?

Ja, dit kan vanaf 1 december 2021 tot en met 31 maart 2022 op het gemeentehuis of recyclagepark. Klik hier voor meer informatie.

 

Kan ik de zachte plastics (in de gele zak) nog naar het recyclagepark brengen?

Vanaf 1 april 2021 staat er geen aparte container meer op het recyclagepark om zachte plastics in te deponeren. Het plastic huishoudelijk verpakkingsafval hoort nu thuis in de Nieuwe Blauwe Zak. Als u deze afvalstroom naar het park brengt, hoort het eveneens in de blauwe zak te zitten.

Nieuwe_blauwe_zak_audio

Folder over start op 1 april 2021 van bijkomend plastic verpakkingsafval in de pmd-zak. 

Hoe wordt pmd gesorteerd?