Eind 2017 ging het project 'Ruimte voor Bomen' van start in Limburg, een actieplan dat zich richt op het planten van bomen in bebouwde omgevingen in Limburg, in samenwerking met Limburg.net, Centrum Duurzaam Groen, provincie Limburg, de Limburgse steden en gemeenten en stad Diest. Zo creëren de partners een klimaatbestendige en leefbare woon-, werk, en leefomgeving die de strijd aangaat met de gevolgen van klimaatverandering. De klimaatbomen worden geplant op plekken waar ze kunnen uitgroeien tot volwassen exemplaren die bijdragen aan een hogere levenskwaliteit op lange termijn.
10.000ste klimaatboom
Na zeven jaar heeft het project inmiddels de indrukwekkende mijlpaal van 10.000 geplante klimaatbomen in Limburg en Diest bereikt. Deze klimaatbomen werden specifiek geselecteerd omdat ze beter bestand zijn tegen steeds extremere weersomstandigheden, zoals droogte, hitte en verharding van de bodem. De klimaatbomen worden zorgvuldig gekozen uit een lijst met 110 boomsoorten, opgesteld door het Provinciaal Natuurcentrum van provincie Limburg en Centrum Duurzaam Groen. Deze lijst bevat enkele droogte- en hittebestendige inheemse soorten die van nature in Limburg voorkomen, maar ook uitheemse boomsoorten zonder een invasief karakter die oorspronkelijk uit andere delen van het noordelijk halfrond komen.
Bewustwording
In het straatbeeld blijven de klimaatbomen niet onopgemerkt. Iedere boom die geplant werd als onderdeel van het project ‘Ruimte voor Bomen’, is herkenbaar aan een speciaal boomplaatje met een QR-code. Dit geeft inwoners de kans om meer te leren over de waarde van de bomen in hun omgeving. Het succes van 'Ruimte voor Bomen' heeft een duidelijke boodschap: door samen te werken, kunnen we de effecten van klimaatverandering verzachten en tegelijk werken aan een groenere, gezondere toekomst voor de komende generaties. Dit project past heel goed in de zogenaamde 3-30-300 regel. Uit onderzoek blijkt immers dat de meeste Vlaamse gemeenten onvoldoende scoren op deze groennorm van de Vlaamse Overheid. Daarom zouden vanuit elke woning minimaal 3 bomen zichtbaar moeten zijn, zou 30 procent van een wijk bedekt moeten zijn met boomkruinen en zou iedereen op 300 meter van een publieke groene ruimte moeten wonen. Want verschillende studies hebben aangetoond dat bomen goed zijn voor de gezondheid. Deze campagne loopt nog zeker tot eind 2025 en we mogen hopen dat het project ook nadien nog navolging zal krijgen.