drinKraantjeswater – een project van De Watergroep en de afvalintercommunales Limburg.net en IDM – lanceert een kraantjeswatercharter voor gemeenten. Hiermee wil het project steden en gemeenten een duwtje in de rug geven om een gezonde en milieuvriendelijke leefomgeving te creëren. 31 Limburgse gemeenten (her)bevestigen hun engagement en ondertekenen dit charter op 27 april in het bijzijn van Herman Verbruggen, de peter van het project.
De ene gemeente heeft al een goed uitgebouwd milieu- en/of gezondheidsbeleid, terwijl het charter van drinKraantjeswater voor de andere gemeente een eerste stap is. Door het charter te ondertekenen, maakt de gemeente het engagement officieel en kunnen ze kijken waar de noden binnen de gemeente liggen en vervolgens doordachte stappen zetten om meer inwoners aan de kraan te krijgen. Lisse Elsen, projectcoördinator drinKraantjeswater: ‘Samen met gemeenten willen we jong en oud overtuigen om te kiezen voor water van de kraan. Kraantjeswatergemeenten zullen zich inzetten om bewuster om te gaan met kostbaar water en nemen hun voorbeeldrol op door scholen, verenigingen en lokale bedrijven of organisaties mee te helpen overtuigen van de voordelen van het drinken van kraantjeswater.’
Bouw aan een milieuvriendelijk en gezond drankbeleid
Met de ondertekening van het kraantjeswatercharter engageert de gemeente zich o.a. om in de gemeentelijke gebouwen enkel kraantjeswater te schenken als niet-bruisend water, verpakkingsafval te voorkomen door het gebruik van een hervulbare drinkfles, drinkbeker (of alternatief) te stimuleren en het drinken van kraantjeswater zoveel mogelijk te promoten bij medewerkers, inwoners, scholen, lokale bedrijven en verenigingen.
De gemeente kiest hiermee resoluut voor een gezond en milieuvriendelijk drankbeleid. ‘Voortaan zie je geen water in plastieken of glazen flessen meer in het gemeentehuis, maar kraantjeswater in karaffen. Kraantjeswater is veel voordeliger, voor het milieu én financieel’, klinkt het bij de gemeenten.
Kraantjeswater, de ideale dorstlesser
Herman Verbruggen, peter van drinKraantjeswater: ‘Hier vinden we het heel evident dat er 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 gezond water uit de kraan komt. Maar in de rest van de wereld hebben zo’n 660 miljoen mensen geen toegang tot zuiver water. We beseffen niet wat voor luxe we in huis hebben. En kraantjeswater drinken, dat is afval verminderen. Er komt geen verpakking of vervuiling door transport aan te pas. Ik ben fiere peter van dit project en draag graag mijn steentje bij om jong én oud hiervan bewust te maken. Laat dat flessenwater staan en kies voor water van de kraan!’
Deze Limburgse gemeenten gaan voor water van de kraan
Alken, As, Beringen, Bilzen, Bocholt, Borgloon, Gingelom, Ham, Hamont-Achel, Hasselt, Hechtel-Eksel, Heers, Herk-de-Stad, Herstappe, Hoeselt, Kortessem, Leopoldsburg, Lummen, Kortessem, Maasmechelen, Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek, Overpelt, Peer, Riemst, Sint-Truiden, Tongeren, Voeren, Wellen, Zonhoven en Zutendaal bevestigden vandaag hun engagement en kiezen voor water van de kraan. In totaal ondertekenden 80 gemeenten uit Vlaanderen het charter.
Gemeenten die het charter willen ondertekenen kunnen dat via een online formulier doen op de website www.drinkraantjeswater.be/gemeentecharter.