Bijna 1000 gezinnen maken gebruik van proefproject huisvuil

Bijna 1000 gezinnen maken gebruik van proefproject huisvuil

Van 1 juni tot 30 september konden de inwoners van Heusden-Zolder met hun huisvuil uitzonderlijk ook terecht op hun recyclagepark. Uit de eerste resultaten blijkt dat bijna 1000 gezinnen gebruik hebben gemaakt van deze noodoplossing. Een grondige evaluatie van de resultaten moet echter nog meer duidelijkheid geven.

Met huisvuil naar het recyclagepark
Limburg.net startte op vraag van gemeente Heusden-Zolder met een proefproject waarbij inwoners deze zomer uitzonderlijk met hun huisvuil naar het recyclagepark kunnen. Vooral voor appartementsbewoners is het in de warme zomermaanden soms moeilijk om hun huisvuil twee weken te bewaren op hun terras of in hun kelder. Ook voor mensen die op vakantie vertrekken is het soms moeilijk om hun huisvuil te stockeren. In die gevallen kunnen inwoners van Heusden-Zolder deze zomer uitzonderlijk hun huisvuil naar het recyclagepark brengen.

Bijna 1000 gezinnen maken gebruik van noodoplossing
Uit de eerste resultaten blijkt dat 992 gezinnen gebruik maakten van de mogelijkheid om huisvuil naar het recyclagepark van Heusden-Zolder te brengen. Daarbij kwamen ook 49 gezinnen van een andere gemeente dan Heusden-Zolder. In totaal werd er 1849 keer huisvuil naar het park gebracht. Gemiddelde bracht een bezoeker 16 kg huisvuil, goed voor een totaal van 30,4 ton huisvuil.

Uit de eerste resultaten blijkt dat de mogelijkheid om huisvuil te brengen echt als noodoplossing werd gebruikt. Zo zien we vooral een toevoer in juli en augustus en valt dit sterk terug in september. Daarnaast wordt er minder huisvuil gebracht in de periode vlak na een huis-aan-huis ophaling en werd er op 16 augustus, de dag na een feestdag, het meeste huisvuil gebracht.

Verder is er geen stijging in de totale hoeveelheid huisvuil (via huis-aan-huis en het recyclagepark). Dit wijst op een verschuiving van het inzamelpunt van huis-aan-huis naar het recyclagepark.

Uitbreiding van het proefproject
Uit deze eerste resultaten blijkt dat er nood is aan een breder aanbod voor het inzamelen van huisvuil tijdens de zomermaanden. Limburg.net wil dan ook graag het proefproject volgende zomer uitbreiden naar alle Limburg.net parken. De resultaten van deze eerste test in Heusden-Zolder zullen worden overgemaakt aan de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Huisvuil inzamelen via het recyclagepark is immers aangekondigd in het afvalplan maar is pas definitief mogelijk wanneer ook de Vlaamse milieuregelgeving ook is aangepast.