Bijna 10.000 kinderen trekken erop uit om zwerfvuil uit de voedselketen te houden

Bijna 10.000 kinderen trekken erop uit om zwerfvuil uit de voedselketen te houden

Limburg.net investeert al jaren in de strijd tegen zwerfvuil. Dit jaar organiseren we al voor de 10de keer de jaarlijkse Straat.net actie. 

Naast de algemene actie slaat Limburg.net voor de 2de keer de handen in elkaar met Plattelandsklassen vzw om met het project “Red de Koe” aandacht te vragen voor zwerfvuil dat onze voedselketen verstoort. De Schakelschool uit Kuringen trok er vandaag samen met Anke Buckinx en de superhelden Brik en Britt op uit om de daad bij het woord te voegen en zwerfvuil te ruimen langs weiden en landbouwgronden. 

Straat.net 2018

Op 20, 21 en 22 april organiseert Limburg.net voor het 10de jaar op rij een grote zwerfvuil opruimactie waarbij het de hulp inroept van verenigingen en scholen uit Limburg en Diest. Dit jaar brengt de Straat.net actie bijna 20.000 vrijwilligers van 156 scholen en 468 verenigingen op de been. Samen gaan zij de strijd aan tegen zwerfvuil en maken zij van Limburg en Diest een properdere plek.

Zwerfvuil in bermen

Zwerfvuil in onze bermen blijft jammer genoeg een groot probleem. Niet enkel langs drukke invalswegen maar ook in landelijke omgevingen langs weiden en landbouwgronden treffen we zwerfvuil aan. Dit zwerfvuil zorgt echter niet alleen voor vervuiling maar verstoort ook onze voedselketen. Tijdens het maaien van gras of andere gewassen kan dit afval in het voer van dieren terechtkomen wat na consumptie de dieren verwondt en de dood tot gevolg kan hebben. Met de “Red de koe”-actie zet Limburg.net samen met Plattelandsklassen vzw voor het tweede jaar op rij een extra actie op die kinderen van de 2de en 3de graad van de basisschool bewust moet maken van dit probleem en hun hulp inroept om de bermen proper te houden.

Koe Dagobert is ziek

Omdat wandelaars, fietsers en automobilisten hun lege blikjes en andere rommel in de wei gooien wordt koe Dagobert, de mascotte van Plattelandsklassen, ziek. Zwerfvuil komt immers tijdens maaibeurten in het voer van onder andere koeien terecht. En zo komen er stukjes metaal in Dagoberts maag. Elke dag sterven er koeien door zwerfvuil dat achtergelaten wordt langs weiden en landbouwgrond. Een hardnekkig probleem met hele zware gevolgen. Limburg.net roept samen met de superhelden Brik & Britt alle Limburgse kinderen op om Dagobert te redden.

Dweilen met de kraan open
Na 10 jaar Straat.net stellen we helaas vast dat een jaarlijkse opruimactie voor zwerfvuil slechts een druppel op een hete plaat blijft. Limburg.net wil daarom bekijken hoe we zwerfvuil beter aan de bron kunnen aanpakken. Enerzijds zal volgens Limburg.net het zwerfvuil met 40 procent verminderen als er statiegeld wordt ingevoerd op blikjes en plastic flesjes. Door een waarde te geven aan lege verpakkingen zijn mensen minder geneigd ze zomaar in de bermen te gooien. De drankverpakkingen die toch in de bermen belanden zullen sneller opgeruimd worden omdat ze een waarde hebben. Anderzijds bekijkt Limburg.net hoe we de eenmalige opruimactie die er vandaag is kunnen bijsturen zodat zwerfvuil op een structurele manier kan worden bestreden. Door in te zetten op beide vlakken hoopt Limburg.net er samen met de gemeenten, scholen en verenigingen een properder Limburg en Diest van te kunnen maken.