Dit weekend steken meer dan 22.000 vrijwilligers de handen uit de mouwen voor propere bermen

Limburg.net investeert al jaren in de strijd tegen zwerfvuil. Na enkele geannuleerde edities door corona trekken dit weekend in heel Limburg en Diest weer verenigingen en scholen de straat op om zwerfvuil te ruimen langs gemeentewegen. Meer dan 22.000 vrijwilligers hebben zich opgegeven om de handen uit de mouwen te steken.
193 scholen en 499 verenigingen doen mee

Op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 maart organiseert Limburg.net opnieuw een grote zwerfvuil opruimactie waarbij de hulp wordt ingeroepen van verenigingen en scholen uit Limburg en Diest. “Dit jaar brengt Straat.net meer dan 22.000 vrijwilligers van 193 scholen en 499 verenigingen op de been”, vertelt voorzitter Luc Wouters. “Samen gaan zij de strijd aan tegen zwerfvuil en maken zij van Limburg en Diest een properdere plek.”
 

straat.net 2022

Mondmaskers, handschoenen en zakdoekjes
Na twee geannuleerde edities door corona werd in het najaar 2021 een extra editie van Straat.net georganiseerd. Ondanks deze extra editie zien we ook dit voorjaar weer een zeer grote opkomst. Zwerfvuil blijft een doorn in het oog van heel wat mensen. De afgelopen jaren stelden verschillende gemeenten en afvalintercommunales een stijging vast van zwerfvuil. Daarnaast heeft ook de coronacrisis een groot effect gehad op het soort zwerfvuil dat is terug te vinden. Gebruikte handschoenen en zakdoekjes worden, voornamelijk in de buurt van supermarkten en winkels, immers achteloos achtergelaten.

65% van het zwerfvuil is verpakkingsafval
De afgelopen jaren liet Limburg.net, door een onafhankelijk onderzoeksbureau, een sorteeranalyse uitvoeren op het ingezamelde zwerfvuil. Een representatieve staal van  zakken met ingezameld zwerfvuil werd grondig geanalyseerd. 
Uit de laatste sorteeranalyses van 2019 blijkt dat ongeveer 40% van het zwerfvuil bestaat uit drankverpakkingen. Daarnaast is 25% van het opgeruimde zwerfvuil ander verpakkingsafval. Het opgeruimde zwerfvuil bestaat dus voor 65% uit wegwerpverpakkingen. Deze cijfers liggen in lijn van de resultaten het overzoek van OVAM naar de samenstelling van zwerfvuil in Vlaanderen (2021).

Streven naar minder verpakkingen
De jaarlijkse Straat.net actie zorgt tijdelijk voor propere bermen maar is slechts een druppel op een hete plaat wat de zwerfvuilproblematiek betreft. Om die reden zet Limburg.net mee haar schouders onder projecten die streven naar minder verpakkingsafval en het gebruik van herbruikbare verpakkingen.