Herinvoering gft-container in Genk en Diepenbeek als extra service, afvalzakken blijven

gft-container

Vanaf 1 januari 2024 voeren Genk en Diepenbeek de gft-container terug in als extra service voor wie dat wil. Inwoners van beide gemeenten kunnen een nieuwe gft-container aanvragen vanaf 16 oktober 2023. Limburg.net biedt deze extra dienstverlening aan tegen 85 euro voor het jaar 2024. Stad Genk past hiervan 25 euro bij vanuit algemene middelen, Diepenbeek kiest hier niet voor. Op vraag van Genk en Diepenbeek voeren we de gft-container terug in als extra dienstverlening. Voor wie afval in zakken wilt blijven sorteren, verandert er niets. Dat blijft trouwens de milieuvriendelijkste en goedkoopste optie.

Extra dienstverlening voor wie wil 
Bij de invoering van Optimo stapten gemeenten die met zakken en een gft-container werkten, over naar Optimo, mét behoud van die gft-container. Twee gemeenten, Genk en Diepenbeek,  stapten in een proefproject waar ook de gft-container werd geruild voor keuken-en tuinafvalzakken. Dat systeem is intussen goed ingeburgerd, maar toch zijn er mensen die liever een gft-container gebruiken voor keuken-en tuinafval. We zien de tevredenheidscijfers in Genk en Diepenbeek fors stijgen, maar heel wat mensen in die gemeenten hebben heimwee naar de gft-container. Op vraag van Genk en Diepenbeek starten we in deze gemeenten vanaf 1 januari 2024 terug met de gft-container als een betalende extra service. Voor gezinnen in Genk en Diepenbeek die hun afval in zakken willen blijven sorteren, verandert er voor alle duidelijkheid niets. De gele keukenafvalzak en de groene tuinafvalzak blijven bestaan, samen met de blauwe pmd-zak, de oranje textielzak en de grijze huisvuilzak. Dat blijft trouwens de milieuvriendelijkste en goedkoopste optie. Voor de andere gemeenten die van Optimo gebruik maken verandert er niets.

Een gft-container aanvragen kan vanaf 16 oktober  
Inwoners van Genk en Diepenbeek kunnen vanaf maandag 16 oktober online een gft-container aanvragen en betalen. De tweewekelijkse ledigingen starten vanaf 1 januari 2024. Wie zeker begin januari een gft-container in huis wil hebben, vraagt die best aan voor 12 november. Wie later bestelt, moet rekenen op zo’n 10 dagen levertermijn. De container heeft een volume van 120 liter en wordt aan huis geleverd. 
Oude gft-containers van vóór de invoering van Optimo zijn niet meer bruikbaar. De nieuwe containers hebben een chip zodat ophalers kunnen zien welke containers een geldig abonnement hebben. Dankzij de chip is het ook niet meer nodig een gft-sticker te kopen. Meer informatie over de gft-container staat in een folder die de komende dagen bij alle Genkenaren en Diepenbekenaren in de bus valt.