In Limburg & Diest wordt scheiden aangemoedigd

Afval dat niet ontstaat, hoeft ook niet te worden opgehaald en verwerkt.

Heel wat afval uit de keuken en de tuin kan je gemakkelijk zelf thuis verwerken door het afval aan kippen te voeren of te verwerken tot nuttige compost.  Nog beter is het voedselverlies in de bron aan te pakken: er rekening mee houden bij de aankoop én creatief omgaan met de restjes. Lees hier enkele praktische tips hoe je kan afval te voorkomen. 

Pat Krimson en Loreda scheiden

Een groen, tweede leven én beter voor je portemonnee

Sinds januari 2024 is er in heel Vlaanderen de verplichting om organisch afval te scheiden van het gewone huisvuil.  Voor de inwoners van Limburg en Diest is dit niet nieuw.  Overal is er al een aparte ophaling voor het organische afval. Afhankelijk van de inzamelwijze van de gemeente wordt organisch keukenafval in de gele zak gesorteerd of wordt het samen met tuinafval in de bak opgehaald.  Beide manieren zijn beter voor het milieu én voor de portemonnee van de inwoners.

Van gft en tuinafval wordt compost gemaakt. Dat is gezond krachtvoer voor elke tuin. Van het organische keukenafval in de gele zakken van Optimo wordt biogas gemaakt, een groene energiebron. Door goed te sorteren, krijgt het organische afval een groen, tweede leven. Het restafval daarentegen wordt verbrand. Zonde dus om goede voedingsstoffen bij het huisvuil te gooien. En in verhouding kosten de gft-container of de gele zak ook minder dan de restafvalzakken en -ophalingen. Beter voor de portemonnee is het dus ook.

voorkant folder maart

Tips: koop niet teveel  en verwerk restjes 

Correct sorteren is goed.  Organisch afval vermijden, is natuurlijk nog beter. Met deze concrete tips kan iedereen aan de slag in zijn of haar eigen keuken.

Denk na over wat je koopt

Met een weekmenu en winkellijstjes bij de hand koop je alleen wat je nodig hebt en moet je achteraf niets weggooien.

Organiseer je koelkast

Zet producten die snel bederven vooraan op het schap. Wat lang goed blijft, mag achteraan.

Broccolisteeltjes, wortelloof of radijsgroen?

Het belandt vaak bij het afval. Wist je dat radijsgroen gezonder is dan de radijzen zelf?

Kook bewust

Weeg pasta, rijst of couscous op voorhand af.

Red restjes

Producten waarvan de houdbaarheidsdatum dichterbij komt, zijn vaak goedkoper. Je vindt ze afgeprijsd in zowat elke supermarkt.

 

De folders die bedeeld worden naar aanleiding van de campagne scheiden van keukenafval, kan je hier bekijken.