Limburg.net hackt kersttruck van Coca-Cola

Limburg.net hackt kersttruck van Coca-Cola

Limburg.net, de grootste afvalintercommunale van Vlaanderen, voerde gisteren actie tegen zwerfvuil en voor statiegeld op de kerstmarkt in Hasselt. De organisatie trok samen met de partners van de Statiegeldalliantie en de Kerstman, naar de Coca-Cola Kersttruck met een brief voor Ben Bijnens, Country Manager van Coca-Cola Belux. In hun spoor een klasje schoolkinderen met kruiwagens vol plastic flesjes en blikjes. ‘Door statiegeld in te voeren kunnen we het zwerfvuil drastisch doen afnemen.’ zegt Kris Somers, Limburg.net.

De brief aan Coca-Cola is een oproep tot een constructief gesprek over het invoeren van statiegeld. Initiatiefnemer Kris Somers van Limburg.net: “80% van de Vlamingen ergert zich blauw aan zwerfvuil. En statiegeld werkt, de resultaten in Nederland, Duitsland en Scandinavië spreken voor zich. Coca-Cola is een van de grootste producenten van blikjes en flesjes. Hun medewerking zou een enorme impact kunnen hebben. Daarom willen we graag met hen aan tafel.”

Zwerfvuil kost Vlaanderen 61,50 miljoen euro per jaar
Volgens een studie van OVAM uit 2013 kost het Vlaanderen 61,50 miljoen euro per jaar om zwerfvuil op te halen en te verwerken. In totaal werd in dat jaar 17500 ton zwerfvuil opgehaald. In 2015 berekende OVAM, in opdracht van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege dat een heffing van statiegeld in Vlaanderen zou leiden tot een daling van het zwerfvuil met 40%. Dat zwerfvuil wordt bovendien als een ware plaag ervaren. In een enquête van Test-Aankoop uit 2017 blijkt dat 82% van de bevraagden zich stoort aan zwerfvuil.

Een alliantie voor statiegeld  
Limburg.net staat niet alleen in haar oproep voor statiegeld. In november 2017 werd de  Statiegeldalliantie gevormd. Hun ledenaantal is intussen uitgegroeid tot 47 organisaties,  gemeenten en bedrijven. Vooraanstaande steden als Amsterdam, Breda en Utrecht en binnenkort ook Hasselt zijn aangesloten. Organisaties als Test-Aankoop, BBL, Recycling Netwerk Benelux, KVLV zijn eveneens lid. Vlaams milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) heeft meerdere malen in de plenaire van het Vlaams parlement aangekondigd dat ze voorstander is van statiegeld en in 2018 gaat beslissen. In een Facebookpost van 28 november roept de minister de Vlamingen op om hun mening kenbaar te maken:  “Er blijkt een enorm draagvlak te zijn bij de bevolking voor statiegeld. Liefst 88% van de bevraagde Belgen zijn voor. De invoering van statiegeld zou leiden tot 40% minder zwerfvuil. Wat denk jij?”

Limburg.net hackt kersttruck met ludieke boodschappen
“We kunnen hier niet meer over zwijgen. Kom morgen naar de statie. Geld meebrengen voor ons avontuur. We krijgen het dubbel terug en maken een mooiere wereld samen… Je schatje.”  Dit soort boodschappen verschenen gisteren op de kersttruck van Coca-Cola. Met deze ludieke stunt wil Limburg.net statiegeld nogmaals onder de aandacht brengen. Meer uitleg kregen de bezoekers via de flyers die werden uitgedeeld en via een paginagrote advertentie in Het Belang Van Limburg. Met een speelse knipoog naar de Kerstman van Coca-Cola, wordt de multinational opgeroepen om statiegeld in te voeren, met als boodschap “Dear Coca-Cola, all we want for Christmas is statiegeld”.