Matrassen vanaf 1 januari gratis ingezameld op recyclagepark

Vanaf 1 januari 2021 is er een terugnameplicht voor matrassen. Bij aankoop van een matras betaalt u een bijdrage voor de verwerking van de matras als deze wordt afgedankt. Door de terugnameplicht kan u vanaf 1 januari 2021 uw afgedankte matras gratis afvoeren.

Waar kan u ermee terecht?

Aangezien er vanaf 1 januari 2021 een terugnameplicht is voor matrassen, is er de verplichting voor een producent om bij een aankoop de oude matras terug te nemen. Vraag dit zeker na bij de aankoop van een nieuwe matras. 

Heeft u een oude matras en koopt u er geen nieuwe voor in de plaats? 

Dan kan u de matras naar het recyclagepark brengen of aan huis laten ophalen. Voor een huis-aan-huisophaling betaalt wel steeds 20 euro voor de ophaling van 2 m³ grofvuil.

Wanneer u een matras aflevert op een Limburg.net-recyclagepark, dan klikt u op de knop “afhalen/aankoop”.  De parkwachter noteert de aflevering van een matras. Voorlopig deponeert u de oude matras in de grofvuilcontainer. Vanaf 1 juli 2021 komen er aparte gesloten containers om de oude matrassen te verzamelen zodat deze vervolgens gerecycleerd kunnen worden. 

www.valumat.be