Met stip gestegen in ons zwerfvuil: wegwerp-vapes

Uit een recente zwerfvuiltelling van Limburg.net blijkt dat de hoeveelheid zwerfvuil in Limburg en Diest niet afneemt. Drankverpakking blijft het grootste aandeel van het zwerfvuil vormen maar een nieuwe zorgwekkende trend is het aantal (wegwerp)vapes. Wanneer deze niet goed gesorteerd worden, kunnen de litihiumbatterijen die in de toestellen zitten ontploffingsgevaar veroorzaken.

Straat.net 2024: 22.548 kg zwerfvuil opgehaald

Zwerfvuil in onze bermen blijft jammer genoeg een groot probleem. Niet enkel langs drukke invalswegen maar ook in landelijke omgevingen langs weiden en landbouwgronden treffen we zwerfvuil aan. Dat werd nog maar eens duidelijk tijdens de jaarlijkse straat.net actie van Limburg.net. Meer dan 24.000 vrijwilligers trokken werkhandschoenen aan om hun omgeving zwerfvuil-vrij te maken. In totaal werd er 22.548 kg zwerfvuil opgehaald in Limburg en Diest.

Een analyse van het verzamelde zwerfvuil

Een staal van 200 zakken werd grondig geanalyseerd. Van elke fractie werd nauwkeurig het gewicht bepaald en werd er een volumemeting gedaan. Omgerekend naar de 22.548 kg blijkt dat drankverpakkingen in diverse materialen de grootste fractie vormen met 27% (6.607 kg). Plastic folies en voorwerpen volgen met 20% (5.041 kg), papier en karton met 8% (1.931 kg), organisch zwerfvuil met 5% (1.208 kg) en textiel eveneens met 5% (1.219 kg). Deze cijfers laten zien dat zwerfvuil nog steeds een groot probleem is, ondanks de inspanningen van je gemeente en vele vrijwilligers.

Toename van (wegwerp)vapes als nieuw probleem

Nieuw in de telling zijn de (wegwerp)vapes. Uit de 200 zakken die werden geanalyseerd werden 71 vapes (wegwerp)vapes gevonden. Geëxtrapoleerd naar de volledige hoeveelheid opgehaald zwerfvuil zou dit op meer dan 5047 vapes uitkomen. Dat is een opvallend maar ook zorgwekkende trend. Deze vapes belanden meer en meer op straat of in de vuilnisbak. Ze bevatten lithiumbatterijen en wanneer deze niet correct gesorteerd worden, komen deze vaak terecht in de verbrandingsoven, wat zorgt voor ontploffings-en brandgevaar. Maar ook in de ophaalwagens is dit gevaarlijk. Daarnaast bevatten veel (wegwerp)vapes herlaadbare batterijen, waardoor er veel waardevolle grondstoffen verloren gaan. Vapes kunnen worden ingezameld in een Recupelbox, terwijl de batterijen in de Bebat-box thuishoren.