Nieuwe recyclagepark Genk-Noord opent de deuren

Nieuwe recyclagepark Genk-Noord opent de deuren

Op 4 mei werd het nieuwe recyclagepark in Genk-Noord plechtig geopend in aanwezigheid van Wim Dries, burgemeester van Genk, en Walter Cremers, voorzitter van Limburg.net.

Twee nieuwe recyclageparken

Dit recyclagepark is het eerste van twee nieuwe parken die Limburg.net de komende jaren zal bouwen in Genk. In een volgende fase bouwt Limburg.net ook een nieuw recyclagepark in Genk-Zuid, aan de Slingerweg.
Tot beide nieuwe parken klaar zijn blijft recyclagepark Bosdel, samen met de andere kleinere recyclageparken, open.

Troeven nieuw recyclagepark

De brede rijvakken en het eenrichtingsverkeer zorgen voor meer veiligheid en een vlotte doorstroming. Op het park zelf is het niet langer nodig om afval over een containerrand te tillen want de containers liggen ‘verzonken’ in een kuil. Limburg.net besteedt bij de bouw van elk nieuw recyclagepark veel aandacht aan het gebruiksgemak.

Geautomatiseerd park

Net als alle andere Limburg.net recyclageparken is ook dit park in Genk volledig geautomatiseerd. De bezoekers openen de slagbomen met behulp van hun elektronische identiteitskaart (eID) of de elektronische vreemdelingenkaart (eVK). Het park werkt met een inkomende en uitgaande weegbrug. Bezoekers worden dus gewogen bij het binnen- en buitenrijden. Bij het binnenrijden steken ze hun eID in de zuil en worden ze automatisch geregistreerd. Ze kunnen dan zelf selecteren welk afval ze mee hebben.
Omdat dit park een eerste is van twee nieuwe parken in Genk onder het beheer van Limburg.net kunnen inwoners van Genk voorlopig enkel in de recyclageparken van Genk terecht en dus niet in alle andere Limburg.net parken. Zodra alle nieuwe parken in Genk geopend zijn, kunnen inwoners van Genk ook naar de andere recyclageparken van Limburg.net en kunnen inwoners van buurgemeenten met een Limburg.net park zoals Houthalen-Helchteren, Zonhoven, As en Maasmechelen ook naar de twee nieuwe parken in Genk.

Quota en tarieven

In de overgangsfase tot de opening van beide nieuwe parken in Genk blijven de huidige regels ook van toepassing op het nieuwe Limburg.net park. Zo blijft ook het huidige quotum voor grofvuil behouden. Inwoners van Genk mogen tot 400 kilo grofvuil kosteloos naar het recyclagepark brengen.

Zodra beide nieuwe Limburg.net recyclageparken open zijn, worden de algemene regels voor de Limburg.net parken van toepassing.