Nieuwe recyclagepark van Houthalen-Helchteren opent de deuren

opening houthalen

Dinsdag 26 september opent het nieuwe recyclagepark in Houthalen-Helchteren de deuren voor het publiek. Het gaat om het 26ste recyclagepark in beheer van Limburg.net.

 

Het nieuwe recyclagepark in Houthalen-Helchteren is het 26ste van Limburg.net en is net als de andere parken van de afvalintercommunale geautomatiseerd. Limburg.net streeft immers naar uniformiteit op alle Limburg.net-parken. Door een gelijke dienstverlening en gelijke tarieven op alle parken gaan ze afvaltoerisme tegen en bieden ze alle inwoners ook hetzelfde gebruiksgemak. De inwoners van de Houthalen-Helchteren kunnen vanaf nu ook terecht in de andere parken van Limburg.net. Zo kunnen ze bijvoorbeeld naar Zonhoven, Heusden-Zolder of Peer.

Modern recyclagepark voor maximaal gebruiksgemak
De bezoekers openen de slagbomen met behulp van hun eID en rijden vervolgens over een weegbrug. Op het park zelf is het niet langer nodig om afval over een containerrand te tillen want de containers liggen ‘verzonken’ in een kuil. De brede rijvakken en het eenrichtingsverkeer zorgen dan weer voor meer veiligheid en een vlotte doorstroming.

Kosteloos voor normale hoeveelheden
De inwoners van Houthalen-Helchteren zullen vaststellen dat aan de tarifering weinig gewijzigd is ondanks dat Limburg.net met drie quota werkt.  Recycleer afval (bv. kga, aeea, metalen, papier en karton, ….) kan onbeperkt kosteloos naar het park gebracht worden.  Ook wanneer de inwoners niet meer afval brengen dan de voorziene quota, betalen ze niets. Wie meer vervuilt, betaalt wel. De quota zijn ruimschoots voldoende voor gezinnen met een normale jaarlijkse afvalproductie. Een aantal fracties zijn onmiddellijk betalend (bv. grofvuil en roofing)

Praktische info

Het park is gelegen aan de Europark 2014 in Houthalen-Helchteren. Het gaat om een investering van 1.550.000 euro inclusief btw, waarvan 440.000 euro gesubsidieerd wordt door OVAM. Het terrein is 1,14 ha groot waarvan 8500 m2  verhard en uitgerust met een containerkuil voor 23 containers en 4 weegbruggen.

Nieuwe iconen om de afvalsoorten aan te duiden

Net als in het recyclagepark in Tessenderlo zullen ook in het recyclagepark van Houthalen-Helchteren nieuwe borden worden ingezet om de verschillende afvalsoorten aan te duiden. Deze borden maken gebruik van duidelijke iconen om aan te duiden wat wel en niet in een bepaalde container achtergelaten mag worden. Op die manier kunnen ook anderstaligen vlot hun weg vinden in het nieuwe recyclagepark.