Nieuw recyclagepark van Tessenderlo opent de deuren

opening recyclagepark

Dinsdag 5 september opent het nieuwe recyclagepark in Tessenderlo de deuren voor het publiek. Het gaat om het 25ste recyclagepark in beheer van Limburg.net.

Het nieuwe recyclagepark in Tessenderlo is het 25ste van Limburg.net en is net als de andere parken van de afvalintercommunale geautomatiseerd. Limburg.net streeft immers naar uniformiteit op alle Limburg.net-parken. Door een gelijke dienstverlening en gelijke tarieven op alle parken gaan ze afvaltoerisme tegen en bieden ze alle inwoners ook hetzelfde gebruiksgemak. De inwoners van de Tessenderlo kunnen vanaf nu ook terecht in de andere parken van Limburg.net. Zo kunnen ze bijvoorbeeld naar Ham, Diest of Beringen.

Modern recyclagepark voor maximaal gebruiksgemak
De bezoekers openen de slagbomen met behulp van hun eID en rijden vervolgens over een weegbrug. Op het park zelf is het niet langer nodig om afval over een containerrand te tillen want de containers liggen ‘verzonken’ in een kuil. De brede rijvakken en het eenrichtingsverkeer zorgen dan weer voor meer veiligheid en een vlotte doorstroming.

Kosteloos voor normale hoeveelheden
De inwoners van Tessenderlo zullen vaststellen dat aan de tarifering weinig gewijzigd is ondanks dat Limburg.net met drie quota werkt.  Recycleer afval (bv. kga, aeea, metalen, papier en karton, ….) kan onbeperkt kosteloos naar het park gebracht worden.  Ook wanneer de inwoners niet meer afval brengen dan de voorziene quota, betalen ze niets. Wie meer vervuilt, betaalt wel. De quota zijn ruimschoots voldoende voor gezinnen met een normale jaarlijkse afvalproductie. Een aantal fracties zijn onmiddellijk betalend (bv. grofvuil en roofing)

Praktische info
Het park is gelegen aan de Fabrieksstraat in Tessenderlo. Het gaat om een investering van 1.280.000 euro inclusief btw, waarvan 320.000 euro gesubsidieerd wordt door OVAM. Het terrein is 1,14 ha groot waarvan 6.600 m2  verhard en uitgerust met een containerkuil voor 19 containers en 2 weegbruggen.

3 op 4 bezoekers tevreden over Limburg.net parken
Limburg.net voerde recent een onderzoek uit naar de tevredenheid van de bezoekers op de recyclageparken. Uit dit onderzoek blijkt dat 9 op 10 van de ondervraagde Limburgers minstens 1 keer per jaar naar het recyclagepark gaat. Ze gaan vooral met afval dat niet huis-aan-huis wordt opgehaald zoals afgedankte apparaten, zachte en harde plastics. Groenafval en grofvuil worden ook vaak naar het recyclagepark gebracht. 

Verder blijkt uit het onderzoek dat 75% van de bezoekers van de Limburg.net parken tevreden is over het park. Daarbij zorgen vooral de aanwezigheid van de parkwachters, de bewegwijzering naar het park en de korte wachttijden op het park voor een grote tevredenheid. Slecht 10% is niet tevreden, dit heeft voornamelijk te maken met het ontbreken van verzonken containers waardoor bezoekers trappen moet nemen om hun afval in de container te deponeren.