Primeur in Limburg: de eerste vuilniszakkenautomaat staat in Ham

automaat

Vandaag werd in het VrijeTijdsPunt/bibliotheek van Ham de allereerste vuilniszakkenautomaat in Limburg in gebruik genomen. Dankzij deze automaat kan u huisvuil- en pmdzakken kopen zonder aan te schuiven en wordt het baliepersoneel van de gemeente ontlast.

Primeur in Limburg: de eerste vuilniszakkenautomaat
Nog heel wat mensen kopen hun vuilniszakken in het gemeentehuis. Hierdoor zijn ze vaak afhankelijk van de beperkte openingsuren van de balie van het gemeentehuis en moeten ze soms aanschuiven om een rol vuilniszakken te kopen. Om het eenvoudiger te maken om vuilniszakken te kopen werd vandaag de allereerste vuilniszakkenautomaat in Limburg in gebruik genomen. Dankzij deze automaat kunnen de inwoners van Ham en de omliggende gemeenten tijdens de openingsuren van het gemeentehuis of de bibliotheek een rol huisvuil- of pmdzakken kopen. Zij moeten niet meer aanschuiven aan de balie of de kassa van de winkel en kunnen snel en eenvoudig elektronisch betalen.
Tijdens de proef is de automaat enkel bereikbaar tijdens de openingsuren van het gemeentehuis of de bibliotheek. Dit is nodig om diefstal te voorkomen, om goed te kunnen nagaan of de automaat correct werkt en hem tijdig te kunnen bijvullen. Na afloop van het proefproject zal bekeken worden of het nodig is om de automaat permanent toegankelijk te maken.

Eenvoudiger voor de burger
De voornaamste reden voor dit proefproject is het verlagen van de drempel voor de burger. Tijdens de openingsuren van het gemeentehuis en de bibliotheek kan je binnenwandelen en eenvoudig een rol huisvuil- of pmdzakken uit de automaat nemen. Betalen kan snel en gemakkelijk via bancontact en aanschuiven is verleden tijd. Op deze manier hoopt Limburg.net niet enkel de drempel voor het kopen van vuilniszakken te verlagen maar ook de gemeentelijke diensten te ontlasten. Dankzij de automaat komen inwoners die vuilniszakken willen kopen immers niet meer bij de balie terecht maar worden ze meteen geholpen.
Het is wel enkel mogelijk om huisvuil- en pmdzakken te kopen. Het afhalen van het jaarlijks quotum huisvuilzakken kan niet via de automaat maar enkel via de balie van de gemeente of in een handelszaak.
Na een evaluatie zal bekeken worden of ook op andere locatie een gelijkaardige automaat zal komen.