Samentuin Merem in Bilzen officieel geopend

Samentuin Merem in Bilzen officieel geopend

Gisteren werd Samentuin Merem in Bilzen officieel geopend. Deze tuin is de 22e samentuin die dankzij de steun van Limburg.net tot stand kwam. Voor dit project werd een unieke samenwerking op poten gezet tussen Limburg.net, de Stad Bilzen, Velt en Cordium. Voorlopig krijgen een tiental gezinnen via dit project de kans om op een ecologische wijze groenten te telen, zich te ontspannen en vooral mekaar te ontmoeten.

22ste samentuin voor Limburg.net

Limburg.net investeert al sinds 2006 in projecten rond samen tuinieren. In samenwerking met Velt gaan zij steeds op zoek naar partners om samen projecten op poten te zetten. Hierbij is het steeds een vereiste dat er naast het tuinieren ook ruimte is voor ontmoeten, ontdekken, landschappelijke herwaardering, betrokkenheid van de omgeving en stiltebeleving. Samentuin Merem is reeds de 22e samentuin die door Limburg.net wordt ondersteund. Elke project heeft zijn eigenheid en speelt in op de noden van de omgeving. In Merem wordt de oude kloostertuin in ere hersteld.

In Samentuin Merem in Bilzen bewerken een tiental tuinierende gezinnen hun eigen stukje grond volgens alle ecologische principes. Elk gezin geeft zijn invulling aan de tuin volgens eigen kunnen en behoeften. In totaal heeft de samentuin een oppervlakte van 5 are. Het totale project kostte € 20.000. Dankzij de steun van de Vlaamse Landmaatschappij, Limburg.net en Stad Bilzen en onder begeleiding van Velt kon dit project gerealiseerd worden.

Binnenkort staan er nog samentuinen in Tongeren, Riemst, Hamont-Achel, Meeuwen-Gruitrode en As op de planning voor Limburg.net.

Een unieke locatie

De samentuin fungeert als ontmoetingsplaats voor zowel de tuiniers als de plaatselijke bevolking. Onder hen ook de bewoners van het vroegere klooster dat nu eigendom is van een sociale huisvestingsmaatschappij. De sociale functie is dan ook de belangrijkste factor bij de realisatie van dit project. Het zorgt in de buurt voor nog meer sociale cohesie en biedt tegelijk de mogelijkheid om lokaal mensen te informeren over afvalvrij en ecologisch tuinieren.

Een samentuin is meer dan tuinieren

Net als vroeger is er in dit project veel ruimte en aandacht voor het sociale aspect van een tuin. Ook in deze samentuin beheert de groep tuiniers worden de paden, hagen en de gezamenlijke berging. Daarnaast is er in deze tuin aandacht voor het verkleinen van de afvalberg. Organisch afval kan immers perfect voorkomen worden door slim te tuinieren en te composteren. Er wordt dan ook maximaal ingezet op het kringloop-tuinieren. De informatieborden helpende tuiniers hierbij, en informeren ook de vele voorbijgangers. Verder werd er bij de aanleg en opbouw van deze tuin maximaal gekeken naar opvang van regenwater, afkomstig van de bestaande gebouwen.