Slimme sorteerders laten zich niet inpakken tijdens Afvalvrij Mei

Naar jaarlijkse traditie daagt Limburg.net de hele maand mei inwoners van Limburg en Diest uit om verschillende acties te ondernemen om de afvalberg te verkleinen. Met de slogan #iklaatmenietinpakken focust de actie Afvalvrij mei dit jaar op het informeren over verschillende soorten verpakkingen. Samen met Joke Emmers gaat Limburg.net op zoek naar de beste verpakkingen voor elk product.

Coronacrisis zorgt voor bijna 10% meer huisvuil
Sinds het begin van de coronacrisis zien we een stijging van 9,25 procent in de hoeveelheid huisvuil die werd aangeboden in Limburg en Diest. Daarnaast zien we gelijkaardige stijgingen in de hoeveelheid glas (13%) en de hoeveelheid pmd (14%) die huis-aan-huis worden aangeboden.
Heel wat mensen hebben immers hun huizen, zolders en tuinhuizen opgeruimd tijdens de lockdown en ook de tijdelijke sluiting van de recyclageparken zorgde ervoor dat mensen meer afval huis-aan-huis gingen aanbieden. 
Maar vooral de gestegen thuisconsumptie zorgt voor een enorme stijging in het afval dat gezinnen aanbieden. Door thuiswerk wordt er veel meer thuis geconsumeerd en ook de vele afhaalmaaltijden zorgen voor deze stijging in de hoeveelheid afval. Hoog tijd dus om daar iets aan te doen. Met Afvalvrij mei wil Limburg.net alle inwoners van haar werkingsgebied tonen dat het ook anders kan. Via allerlei acties is er de hele maand mei aandacht voor het voorkomen van afval.

De beste verpakking is geen verpakking
Tijdens een bezoekje aan de supermarkt worden we om de oren geslagen met allerlei soorten verpakkingen. De beste verpakking is uiteraard geen of een herbruikbare verpakking maar dat is niet altijd mogelijk. Producten moeten immers vervoerd en houdbaar blijven. Het is vaak dan ook moeilijk om het bos door de bomen nog te zien. Limburg.net vroeg daarom aan Loes Weemaels, afvalexeperte bij Interafval, om uit te leggen wat de voor-en nadelen van elke verpakking zijn. Samen met Joke Emmers, meter van de actie, ontdekken inwoners van Limburg en Diest hoe ze de juiste keuze kunnen maken in de supermarkt.

Slimme sorteerders delen hun tips en tricks
De afgelopen jaren ontving Limburg.net tijdens de Afvalvrij mei acties heel wat interessante tips en tricks van Limburgers en Diestenaren die in hun dagelijks leven al acties ondernemen om hun afvalberg te beperken. Deze slimme sorteerders komen tijdens de campagne uitgebreid aan het woord. Als de gezelligste provincie van het land, roept Limburg.net dan ook iedereen op om elkaar te helpen met slimme ideeën en handige tips. Zo maken we allemaal samen Limburg en Diest een pak schoner.

Afvalvrij picknicken in coronatijden
Afvalvrij en covid-19 lijken vaak niet samen te gaan. Mensen grijpen tijdens deze pandemie steeds vaker naar wegwerp omdat ze vrezen voor besmetting. Toch kan afvalarm of afvalvrij leven ook tijdens een pandemie en dat wil Limburg.net benadrukken met de grootste afvalvrije picknick. Samen met de gemeenten in haar werkingsgebied roept Limburg.net iedereen op om tijdens de maand mei samen met zijn bubbel een mooi plekje uit te zoeken om coronaproof en afvalvrij te gaan picknicken. Iedereen die hiervan een foto instuurt maakt kans op mooie prijzen.

Naast deze ludieke actie voorziet Limburg.net ook nog een reeks webinars om verschillende doelgroepen te inspireren en een duwtje in de goede richting te geven. Voor particulieren zijn er workshops over het beperken van voedselverlies door goed koelkastbeheer, koken met restjes en het houden van kippen. 
Daarnaast is er een webinarreeks voor lokale ondernemers rond het beperken van afval bij take-away maaltijden en dranken en bij het versturen van producten voor webshops.
Alle info hierover is terug te vinden op www.afvalvrijmei.be