Vanaf 12 augustus opnieuw inzameling verpakt asbest via de recyclageparken

Sinds de start van de coronacrisis was het inzamelen van asbest via de recyclageparken tijdelijk niet mogelijk door het ontbreken van geschikt beschermingsmateriaal en een verbod op verkoop van FFP3 mondmaskers aan particulieren. Vanaf morgen, 11 augustus, is het aanleveren van asbest op de recyclageparken van Limburg.net opnieuw toegelaten. Ook het aanvragen van  een ophaling van asbest aan huis is mogelijk vanaf morgen.

Vanaf dinsdag 11 augustus moet asbest verpakt worden aangeleverd
Limburg.net beschikt momenteel opnieuw over voldoende beschermingsmiddelen om de inzameling op de recyclageparken terug op te starten. Hierdoor kan de inzameling van asbest opnieuw worden opgestart. 

Aangepaste regels voor het aanvoeren van asbest 
Voor de veiligheid van de bezoekers, de parkwachters en de omwonenden van het recyclagepark moet asbest verplicht verpakt worden gebracht. Het verpakkingsmateriaal hiervoor is te koop op het recyclagepark. Zowel voor de minibags als voor de verpakkingsfolie voor 1 golfplaat betaal je 1 euro. Op die manier kunnen er nog minder asbestvezels vrijkomen bij het aanleveren van asbest en het deponeren in de container.

Huis-aan-huisophaling van asbest start op 1 september
Alle inwoners van Limburg en Diest kunnen dankzij een nieuwe dienstverlening asbest aan huis laten ophalen in een container, een bigbag of een platenzak. Via een online platform op www.limburg.net/asbest kunnen zij dit eenvoudig online aanvragen en betalen. Ook als ze het asbest laten verwijderen door een gespecialiseerde firma kunnen ze een beroep doen op Limburg.net voor de afvoer en verwerking van het asbest. 

Aanvragen voor een ophaling van asbest aan huis zijn mogelijk zijn vanaf morgen, 11 augustus. De effectieve ophaling start op 1 september. Een container kost 160 euro, een platenzak of bigbag kost 20 euro. Bij elke ophaling moet er verplicht een pakket persoonlijke beschermingsmiddelen van 10 euro worden aangekocht om het asbest veilig af te breken. Het pakket bevat ook een instructiefolder met de nodige informatie om de werken veilig te kunnen uitvoeren en het asbest correct te kunnen aanbieden voor de ophaling. Alle info over dit nieuwe aanbod is terug te vinden op www.limburg.net/asbest 

Bovenstaande informatie geldt enkel voor de recyclageparken van Limburg.net. Voor de recyclageparken in het beheer van de gemeente kunnen andere regels gelden.