Volgende week extra controle op zwerfvuil en sluikstorten

handhavingsweek

Zwerfvuil en sluikstorten, het blijft een probleem dat overheden handenvol geld kost en waar heel wat mensen zich aan storen. Om nog maar te zwijgen van de impact op het milieu. Naast de vele sensibiliseringscampagnes slaan Limburg.net, de provincie Limburg en alle handhavers nu de handen in elkaar. In de week van 18 september is er daarom in de hele provincie extra aandacht voor sluikstorten en zwerfvuil.

Impact op milieu en mens
Zwerfvuil en sluikstorten kost lokale en andere overheden handenvol geld dat beter nuttig kan besteed worden. Ook de milieu-impact is niet gering, denk maar aan de plastiek soep, dieren die verstrikt geraken in zwerfvuil of zwerfvuil dat via het veevoeder in magen van koeien terechtkomt. Al het materiaal dat in zwerfvuil en sluikstorten terechtkomt is bovendien verloren voor recyclage. Tenslotte storen burgers zich er heel erg aan. Lokale overheden krijgen hier veel klachten over, het frustreert diegenen die het goed doen en het draagt bij aan het onveiligheidsgevoel.

Extra controles in heel Limburg
De Mooimakers lanceerden vorig jaar de handhavingsweek tegen sluikstorten en zwerfvuil samen met de provincie West-Vlaanderen. Dit jaar namen Limburg.net en de provincie Limburg het initiatief om deze actie ook in Limburg op poten te zetten.
Gouverneur Herman Reynders benadrukt het belang van deze actieweek: “Rondslingerend zwerfvuil en sluikstorten blijven een storend en vooral hardnekkig probleem in Vlaanderen en ook in onze provincie. Opruimen van het zwerfvuil kost de gemeenschap ook veel geld. Inzet van  mensen en middelen die nuttiger zou kunnen besteed worden. Daarom ondersteun ik als gouverneur mee dit initiatief  om zo van Limburg een zwerfvuilvrije provincie te maken.”
In de week van 18 september worden daarom alle Limburgse handhavers gevraagd om verhoogde aandacht te hebben voor zwerfvuil en sluikstorten. Zowel de stadswachten, de handhavende ambtenaren, de lokale politie, de wegpolitie, boswachters, de handhavers van De Lijn als de wegentoezichters van Agentschap Wegen en Verkeer doen hele week extra controles. Momenteel zijn er 21 acties geregistreerd, verspreid over de volledige provincie. Daarnaast worden ook de doorlopende acties van politiezones en gemeentebesturen volgende week verdergezet.

Positieve acties van burgers waarderen
Naast handhaving focust deze actieweek ook op iedereen die het wel goed doet. De verschillende handhavers delen deze week ook schouderklopjes uit om iedereen die het openbaar domein netjes houdt te bedanken. Limburg.net doet dit trouwens het hele jaar door door zwerfvuilopruimers te belonen via de claimkaart.