Vrijwilligers gezocht voor uniek Vlaams/Nederlands afvalonderzoek langs de Maas

Vrijwilligers gezocht voor uniek Vlaams/Nederlands afvalonderzoek langs de Maas

Voor het eerst wordt in Vlaanderen en Nederland gestart met een grootschalig onderzoek naar rivierafval langs de Maas. Voor dit uniek rivierenonderzoek zoekt Limburg.net, samen met verschillende Vlaamse als Nederlandse partners vrijwilligers. Hiermee kan het verschil worden gemaakt in de aanpak van de plastic soep. De voorbereidende training wordt in januari 2018 gegeven.

Het onderzoek
Voor het onderzoek in Belgisch en Nederlands Limburg worden vrijwilligers gezocht die als onderzoeker een bijdrage willen leveren aan kennis over zwerfafval op de oevers van de Maas. Vrijwilligers dienen op vier dagen beschikbaar te zijn: een dag training, twee onderzoeksdagen en een dag evaluatie. Tijdens het onderzoek worden vrijwilligers ingedeeld op een tracé (stuk oever langs de Maas) en volgens een gestandaardiseerd protocol wordt het afval geteld en ingedeeld in categorieën. De metingen vinden plaats in februari en september 2018. Het exacte moment kunnen vrijwilligers zelf bepalen. Er wordt steeds gewerkt in duo’s. Dit vereenvoudigt en verbetert de inventarisatie. Aansluitend geven de vrijwilligers thuis de gegevens in via de website van de Universiteit Leiden. Het onderzoek loopt 5 jaar, vrijwilligers mogen natuurlijk elk jaar meedoen.

Vrijwilliger worden
Vrijwilligers kunnen zich aanmelden voor de training op 13 januari in Dilsen-Stokkem of op 20 januari in Cuijk. De trainingen duren telkens van 10.00-15.00 uur. Reiskosten voor de training worden vergoed. Aanmelden als vrijwilliger kan via de vacature op de homepage van www.schonemaas.nl/limburg. Hier is ook uitgebreide informatie te vinden.

Schone Rivieren
Er is steeds meer aandacht voor de plastic soep en wereldwijd verzamelen miljoenen mensen zich voor opruimacties op stranden. De aanvoer van plastic afval vanuit rivieren is echter een onderbelicht  probleem. Daarom slaan Vlaamse en Nederlandse partners de handen in elkaar voor een uniek onderzoek. Aan de Vlaamse kant zetten Limburg.net, de Limburgse Maasgemeenten Kinrooi, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Lanaken, de Vlaamse Waterweg, Natuurpunt, Limburgs Landschap, de provincie Limburg en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland zich achter dit project. Aan de Nederlandse kant bundelen IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee mee de krachten met ‘Schone Rivieren’.
Onze gezamenlijke droom? Vanuit de Nederlandse en Belgische rivierdelta stroomt er geen plastic afval meer de Noordzee in. We bereiken dit met Onderzoek, Opruimen, Oplossen en Ontdekken. Hierbij betrekken we de ruim 4.000 vrijwilligers die al enkele jaren actief zijn met opruimen en onderzoeken.

Schone Maas en Maas.net

Sinds 2012 wordt er op de Vlaamse Maasoever zwerfvuil opgeruimd met de actie Maas.net. Het is een samenwerking tussen de Maasgemeenten Kinrooi, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Lanaken en Limburg.net, de Vlaamse Waterweg, Natuurpunt, Limburgs Landschap, de provincie Limburg en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland. Vanaf 2018 gaat Maas.net samen met Schone Maas ook het zwerfvuil op onze Vlaamse Maasoever verder onderzoeken.

Sinds 2013 worden de Nederlands Limburgse Maasoevers opgeruimd in zo’n 144 opruimacties met meer dan 1683 vrijwilligers via de samenwerking Schone Maas Limburg.  Dat is een samenwerking van alle Maasgemeenten (Eijsden-Margraten, Maastricht, Meerssen, Stein, Sittard-Geleen, Echt-Susteren, Maasgouw, Leudal, Roermond, Peel en Maas, Beesel, Venlo, Horst aan de Maas, Venray, Bergen, Gennep en Mook en Middellaar) met o.a. de Provincie Limburg, Rijkswaterstaat, Stichting het Limburgs Landschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Waterschap Limburg en IVN Limburg die het geheel coördineert. In 2016 startte IVN Limburg met oeverafvalonderzoek gekoppeld  aan Schone Maas Limburg. De huidige onderzoeksmethodiek bouwt op deze ervaringen voort.