Ook op kantoor of in de werkplaats produceren we een hele hoop afval. Mits een goede organisatie, enkele afspraken onder collega’s en positieve voorstellen naar de directie, kunnen we zoveel mogelijk afval helpen voorkomen.
Enkele tips
Duurzaam papier: Het papierlandschap is vandaag zo groot dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig helpen de keurmerken FSC en PEFC je tijdens je aankoop. Zij staan allebei voor duurzaam bosbeheer. Deze producten bestaan uit minstens 70% gerecycleerd materiaal. Koop je een pak papier met een van deze labels? Dan kies je voor een gecertificeerd product mét aandacht voor onze planeet.
Gerecycleerd papier: Wie steevast kiest voor gerecycleerd papier zit goed. Want in vergelijking met niet-gerecycleerd papier zorgt de gerecycleerde variant voor:
- 27% minder energieverbruik
- 47% minder uitstoot van broeikasgassen
- 33% minder waterverbruik
- 54% minder bodemafval
- 100% minder houtverbruik
Denk dus twee keer na bij je volgende papieraankoop. Je papierkeuze blijft namelijk niet zonder gevolg. Kies voor gerecycleerde enveloppen, gerecycleerd printpapier … in plaats van de niet-gerecycleerde producten.
Hergebruik papier: Heeft je enkelvoudig papier zijn dienst bewezen? Gooi het dan niet zomaar weg. Maar bewaar het voor later. Plaats een doos of bakje speciaal voor kladpapier op je bureau thuis of op het werk om oude papieren te bewaren. Oud papier ligt zo binnen handbereik. Het komt immers prima van pas bij het noteren van minder belangrijke zaken zoals een boodschappenlijstje of een snelle to-dolijst voor eigen gebruik.
Fysieke of online map: Breng tijdens een vergadering elkaar op de hoogte met een centrale infomap waarin de agenda staat of maak een online folder aan met daarin alle documenten. Het voorbeeld van een gedeelde map online is dat iedereen deze altijd kan raadplegen. Ook wie afwezig was, kan zo makkelijk bijbenen!
Aangepaste e-mailhandtekening: Lang niet alle berichten moeten geprint worden. Daarom is het een goed idee om in je mailhandtekening te vermelden het bericht enkel en alleen af te drukken in uitzonderlijke gevallen. Nog geen e-mailhandtekening? Ga dan naar je mailaccount, klik door naar de instellingen of voorkeuren en maak er je vaste signatuur aan.
Aangepast printen : Niet in alle gevallen is de opmaak van je document van tel. Dan kan je je tekst anders weergeven. Op die manier print je minder pagina’s dan met de oorspronkelijke vormgeving.
- Print recto/verso
- Kies voor een kleine lettergrootte.
- Hanteer een kleine regelafstand.
- Gebruik je pagina maximaal door middel van smalle marges.
Waterkaraf of drinkbus op bureau: Schaf een waterkaraf of drinkbus aan die je vult met heerlijk kraantjeswater Wanneer je een deze binnen handbereik plaatst, ben je sneller geneigd om voldoende (kraantjeswater) te drinken dan wanneer je je ervoor moet verplaatsen.
Waterfontein: voorzie en waterfontein waar het personeel zijn drinkbus of waterkaraf kan vullen met heerlijk kraantjeswater. Op deze manier stimuleert u het gebruik van een drinkbus of waterkaraf.
Balpennen met navulling: Vervang wegwerpbalpennen door exemplaren met een navulling. Nog beter is het gebruik van een vulpen.
Boterhammendoos: Stop met het verpakken van jouw boterhammen in aluminiumpapier of plastic folie. Kies voor een boterhammendoos die je dagelijks kan hergebruiken. Sneller dan inpakken en milieuvriendelijker!
Voorzie een papierkrat en restafvalvuilbak: zorg ervoor dat in elk bureau of werklokaal minstens papier en restafval gescheiden kunnen worden ingezameld. In de refter is een GFT-emmertje zeker op z’n plaats.