Papier

Dagelijks komen we met honderden papieren in aanraking. De ene al wat nuttiger dan de andere. Toch kan je hier heel wat van vermijden. Met enkele kleine aanpassingen beperk je makkelijk je papierverbruik.

Enkele tips

Aangepast printen: Dagelijks printen we heel wat papieren. Maar moeten deze ook geprint worden of kunnen we deze hoop verkleinen.

  • Denk na voor je een mail, pdf of document afdrukt. Heb je het nodig op papier?
  • Bespaar alvast 50 procent door beide kanten van jouw schrijf print- of kopieerpapier te gebruiken.
  • Heb je toch enkelvoudig papier dat zijn dienst heeft bewezen. Gebruik de achterkant dan als kladpapier. Voorzie een doos of bakje binnen handbereik om deze in te bewaren.
  • Kies voor een kleine lettergrootte.
  • Hanteer een kleine regelafstand.
  • Gebruik je pagina maximaal door middel van smalle marges.

Kies voor duurzaam papier: Het papierlandschap is vandaag zo groot dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig helpen de keurmerken FSC en PEFC je tijdens je aankoop. Zij staan allebei voor duurzaam bosbeheer. Deze producten bestaan uit minstens 70% gerecycleerd materiaal. Koop je een pak papier met een van deze labels? Dan kies je voor een gecertificeerd product mét aandacht voor onze planeet.

Gebruik gerecycleerd papier: Wie steevast kiest voor gerecycleerd papier zit goed. Want in vergelijking met niet-gerecycleerd papier zorgt de gerecycleerde variant voor:

  • 27% minder energieverbruik
  • 47% minder uitstoot van broeikasgassen
  • 33% minder waterverbruik
  • 54% minder bodemafval
  • 100% minder houtverbruik

Nee tegen reclame:  Wanneer je reclamefolders amper of nooit leest, kan je ze maar beter weigeren. Door bewust reclamefolders te weren zal je ook je papier- en kartonstapel in grote mate beperken. Veel hoef je er niet voor te doen. Plak gewoon een antireclamesticker op je brievenbus en maak je postbode zo duidelijk dat je niet langer gratis reclamefolders en -flyers wil ontvangen. Vraag jouw antireclamesticker hier aan.  Wanneer je sticker niet wordt gerespecteerd, schrijf of mail je de bedeler van de reclame zelf aan met de vraag om je sticker op de brievenbus te respecteren.

Een andere optie is jouw naam en adres op de Robinsonlijst zetten. Zo ben je er alvast zeker van dat de aangesloten verenigingen je geen mailings meer sturen.

Denk digitaal: Ben jij geabonneerd op een tijdschrift? Ontvang jij je loondocumenten per post? Of laat je je inspireren door pagina dikke vakantiebrochures?  Een groot deel van je papierafval kan je vermijden door je niet langer te abonneren op de papieren variant maar door je aan te melden voor de digitale versie.

Wist je dat je ook reclame digitaal kan ontvangen? Papieren reclamefolders zijn zo verleden tijd. Vraag je gratis antireclamesticker aan en raadpleeg de folders digitaal via een app of website (bv. myShopi of PromoButler.

Ook handig is dat je digitale informatie (bv. je bankuittreksels of loondocumenten) kan raadplegen waar én wanneer je maar wilt: thuis vanop je tablet of in de trein vanop je smartphone