Vrijwilligers

Bij verschillende van onze sensibiliserende acties zijn vrijwilligers aan het werk. Daarnaast ondersteunt Limburg.net actief vrijwilligers die hun preventief steentje bijdragen. 

Straat.net

straat.net

Al sinds 2009 organiseert Limburg.net samen met de gemeenten en met steun van Ovam de zwerfvuilactie straat.net. Meer dan 21.000 vrijwilligers van scholen en verenigingen nemen elk jaar in maart deel aan deze actie waarbij we zoveel mogelijk zwerfvuil willen opruimen. 

Meer info vind je hier

Top

Compostmeesterwerking

compostmeesters

Compostmeesters zijn vrijwilligers die de gemeente bijstaan bij de promotie van het thuiscomposteren en het afvalarm tuinieren. Het zijn mensen die hiervoor de nodige cursussen gevolgd hebben en al jouw vragen over composteren of afvalarm tuinieren graag beantwoorden. Heel wat van deze vrijwilligers zetten zich regelmatig in voor het verspreiden van de compostboodschap.

Je kan gratis op hun diensten beroep doen. Vraag bij jouw gemeente bij wie je terecht kan met praktische vragen bij het thuiscomposteren.

Cursus en opleiding 

Elke vrijwilliger krijgt een degelijke opleiding alvorens hij of zij compostmeester wordt. In samenwerking met Vlaco worden jaarlijks compostcursussen (3 sessies) georganiseerd. Deze cursus bestaat uit een theoretisch gedeelte, een bezoek en een praktijkles op een demonstratieplaats. Na het volgen van de compostcursus kunnen de deelnemers aansluiten bij de compostmeesterwerking van hun gemeente. Door een handje te helpen bij een aantal activiteiten en door enkele bijeenkomsten te volgen, doen ze ervaring op en integreren ze zich in de groep.

Voor wie nog een stapje verder wil, is er de opleiding compostmeester. Met deze cursus worden vrijwilligers klaargestoomd om aan de slag te gaan als compostmeester. Beide opleidingen worden elk jaar opnieuw georganiseerd.

Bijscholing

De vrijwilligers worden niet aan hun lot overgelaten. Naast de compostcursus en de opleiding compostmeester organiseert Limburg.net regelmatig vormingsmomenten voor alle compostmeesters.

Zo heeft Limburg.net in samenwerking met Velt vzw al meer dan 80 moestuinschakels opgeleid. Dit zijn de schakels in het netwerk compostmeesters tuiniers en geïnteresseerde burgers die graag tuinieren.

Heb jij interesse in onze compostmeesterswerking? Blijf dan op de hoogte van onze opleidingen door een mailtje te sturen naar communicatie@limburg.net 

Wil je meer weten over de manier waarop Limburg.net deze gegevens verwerkt, bekijk dan onze Privacyverklaring


Top