
We kopen elk jaar stapels nieuwe kleren, schoenen en handdoeken. Maar wat als we ze niet meer dragen? Te vaak belandt textiel gewoon bij het afval. Dat is niet alleen zonde, maar ook een groeiend probleem. De textielberg stapelt zich sneller op dan we beseffen. Tijd om daar verandering in te brengen met de Afvalvrij mei campagne van Limburg.net.
Waar gaat ons textiel naar toe?
Er belandt nog steeds te veel textiel bij het huisvuil. En dat is doodzonde, want al dat textiel wordt samen met het huisvuil verbrand en kan niet hergebruikt worden.
Textiel dat je niet meer gebruikt, hoort altijd in de textielcontainers of in de oranje zak. Dat wordt allemaal gesorteerd. Alles wat draagbaar of bruikbaar is, wordt verkocht op de tweedehandsmarkt. Het grootste deel gaat naar het buitenland, vaak Afrikaanse of Aziatische landen. Maar dat wordt steeds moeilijker. Internationale ketens zijn erg actief in die landen en verkopen kleding aan heel lage prijzen. Handelaars in tweedehandstextiel blijven achter met een enorme voorraad. Een extra probleem is dat er steeds meer textiel wordt weggegooid zonder dat het ooit gedragen of gebruikt is. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij retourzendingen van online bestelde kleding die vaak niet opnieuw wordt verkocht en soms gewoon wordt vernietigd.
De impact van wegwerptextiel
De kwaliteit van onze kleding gaat achteruit. Snelle mode domineert de markt: goedkoop, trendy en… snel kapot. Resultaat? Elk jaar wordt er meer en meer wegwerptextiel geproduceerd, wat de afvalberg alleen maar groter maakt.
De werkelijke prijs van mode
Voor de productie van textiel zijn heel wat grondstoffen nodig, zoals katoen, wol en linnen of – voor de synthetische stoffen- aardolie en aardgas. Bovendien kost het enorm veel water. Wist je dat voor één jeansbroek maar liefst 7.000 liter water nodig is? Daar komen nog ontwerpkosten, transport en verpakking bovenop. Goedkope kleding? Eigenlijk betaalt de planeet de hoogste prijs.
Snel gekocht, snel weggegooid
Het is verleidelijk: met enkele klikken koop je online voor weinig geld een gloednieuwe outfit. Snel besteld, snel geleverd, maar ook snel weggegooid. Vraag je daarom bij elke aankoop af of je de kleren echt nodig hebt. Vaak hangt er nog zoveel in je kast dat perfect draagbaar is. Als je toch iets koopt, koop dan kleding die lang meegaat. Dat hoeft niet altijd een nieuw stuk te zijn. In tweedehandswinkels en kringloopwinkels vind je heel leuke kleding aan een schappelijke prijs.
In De groene Zondag van 4 mei was een bijlage van Limburg.net toegevoegd. Heb jij deze gemist? Bekijk en lees de pdf hier.