Tarieven, vrijstellingen en betalen

Quota & tarieven

Afval is onvermijdelijk en het kost handenvol geld om het afval te verwerken. Om de verwerkingskosten onder controle te houden, wordt er gewerkt met drie quota, berekend op de normale afvalproductie van een gezin. Een quotum is het maximale gewicht dat u jaarlijks (van 1 januari tot en met 31 december) gratis naar het recyclagepark kunt brengen. De quota gelden per kalenderjaar en zijn niet overdraagbaar op het einde van het kalenderjaar. De quota zijn niet van toepassing voor kmo's, bedrijven, instellingen die een toegangskaart hebben aangekocht.  

De quota zijn ruim voldoende voor wie normale hoeveelheden naar het park brengt. Zolang jij die quota niet overschrijdt, hoef jij niet te betalen. Niet voor elke afvalfractie is een quotum vastgesteld. Sommige afvalfracties kan jij altijd gratis brengen, voor andere moet jij vanaf de eerste kilogram betalen. 

Quota
 

afvalsoort  quotum
recycleerbaar afval*                onbeperkt
tuinafval 400 kg/gezin
zuiver bouwpuin 1.000 kg/gezin          
asbest 600 kg/gezin

* recycleerbaar afval = afgedankte elektrische en elektronische apparaten (aeea), autobanden (max. 4 per jaar per gezin), autobatterijen, batterijen, frituurolie en -vet, harde plastics, holglas, kga, kaarsresten, kurkresten, metalen, motorolie, papier en karton, piepschuim, pmd (in de blauwe zak), textiel, tl-lampen  en vlakglas.

Tarieven die aangerekend worden na overschrijding quotum
 

afvalsoort  prijs 
tuinafval 0,05 euro/kg
zuiver bouwpuin 0,025 euro/kg
asbest 0,08 euro/kg

 

Altijd betalend
 

afvalsoort  prijs 
gemengd bouwpuin              0,08 euro/kg
hout (A- en B-hout) 0,11 euro/kg
grofvuil 0,18 euro/kg
roofing 0,18 euro/kg
C-hout (bv. geïmpregneerd hout) 0,18 euro/kg

 

Hoe betalen?

De weegbrug weegt hoeveel afval jij aanvoert en het geautomatiseerde systeem duidt aan of jij er al dan niet voor moet betalen. Jij krijgt enkel toegang tot het park als jij geen negatief saldo hebt. Dit betekent dat het negatief bedrag in elk geval betaald moet zijn vooraleer je terug toegang hebt tot het recyclagepark. Indien jij je niet eerder terug aanbiedt of indien jij met betalingsvoorschotten werkt, moet het negatief saldo betaald worden binnen 21 dagen. Bij niet betaling worden kosten aangerekend.  

Betalen met Bancontact

U kiest voor bancontact (maestro, visa, mastercard) op de betaalzuil en rekent vervolgens af. 

Betalen met voorstorting

Voor bezoekers uit Alken, Beringen, Bilzen-Hoeselt (Hoeselt), Bree, Diepenbeek, Diest, Halen, Hamont-Achel, Hasselt (postcode 3720 - ex-Kortssem),  Hechtel-Eksel, Herk-de-Stad, Herstappe, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Lommel, Lummen, Maaseik, Nieuwerkerken,  Peer, Pelt, Riemst, Tessenderlo-Ham, Tongeren-Borgloon en Zonhoven

Jij stort op voorhand een bedrag op de rekening IBAN BE25 0910 1247 95 82  van Limburg.net. Bij het verlaten van het park wordt automatisch jouw verschuldigd bedrag in mindering gebracht van het voorgestorte bedrag. Vergeet bij de mededeling zeker niet de naam en het adres te vermelden van de partij voor wie de voorstorting bedoeld is.

Voor bezoekers uit As, Bilzen-Hoeselt (Bilzen), Bocholt, Kinrooi, Lanaken, Maasmechelen en Oudsbergen

Voor de ophaling aan huis van huisvuil en/of gft betaal jij op regelmatige basis een voorschot. Indien dit voorschot onder een minimumgrens komt, ontvang jij automatisch een nieuwe betalingsuitnodiging van Limburg.net. Dit voorschot wordt ook gebruikt voor de betalingen op het park. Bij het verlaten van het park wordt het verschuldigde bedrag automatisch van het betaalde voorschot in mindering gebracht. 

Thuis betalen met overschrijving 

Kies enkel voor deze oplossing als jij je betaalkaart niet bij hebt en jij moet betalen bij het buiten rijden van het park. Je kiest voor overschrijving op de betaalzuil. De zuil geeft je eID terug, samen met een ticket waarop het rekeningnummer, het verschuldigde bedrag en een gestructureerde mededeling staan. Betaal vervolgens onmiddellijk thuis jouw openstaande schuld aan de hand van de informatie op het ticket.  Opgelet! Wanneer je kiest voor overschrijving, betekent dit niet dat je thuis een overschrijvingsformulier toegestuurd zal krijgen op basis waarvan je jouw openstaand saldo kan vereffenen.  Het ticket dat uit de zuil komt, geldt als overschrijvingsformulier. Hou er ook rekening mee dat de verwerking van een overschrijving enkele dagen tijd in beslag neemt. 

tip

Wanneer jij niet werkt met een betalingsvoorschot, betaal je best met bancontact wanneer je het park verlaat.  Zo weet je zeker dat je de volgende keer zonder problemen het park kan binnenrijden.

Wat kan je kopen op een recyclagepark van Limburg.net?

Op een Limburg.net-park kan je volgende zaken aankopen (in functie van beschikbaarheid):

  • groencompost in bulk: 0,01 euro/kilo (zelf op te scheppen). Op de parken van Tongeren-Borgloon (Borgloon), Herk-de-Stad en Pelt (Nolimpark) kan geen compost aangekocht worden.  Bereken hier hoeveel CO2   je kan besparen door het gebruik van compost.  
  • compostvat: 30 euro (onmiddellijk te betalen via bancontact). 
  • compostbak: 60 euro (onmiddellijk te betalen via bancontact). 
  • lege zandzakjes: 5 euro voor 10 stuks (max. 40 stuks per jaar). 
  • verpakkingsmateriaal voor asbest:
    Minibag: kleine asbestzak 120 x 130 cm = 1 euro per minibag
    Buisfolie: op maat af te snijden = 1 euro per stuk

Door de grote afname van compost in het voorjaar, is er tijdens de zomermaanden vaak geen voorraad compost op de recyclageparken.  
Door de daling van de toevoer van groenafval is er geen verhakseld hout meer beschikbaar. Er is gekozen om het (laagwaardig) hout te verwerken tot compost om de compostproductie op peil te houden.