Werking van een recyclagepark

Werking van een Limburg.net recyclagepark

Alle Limburg.net-parken zijn geautomatiseerd en werken met dezelfde quota en tarieven. Elk bezoek wordt geregistreerd. Er zijn drie quota, berekend op de normale jaarlijkse afvalproductie van een gezin. Een quotum is het maximale gewicht wat je jaarlijks (van 1 januari tot en met 31 december) gratis kan brengen. Zolang jij die quota niet overschrijdt, hoef je niet te betalen. Voor de aflevering van sommige afvalfracties dient onmiddellijk betaald te worden. In het volgende hoofdstuk lees je alles over de verschillende quota, fracties en tarieven.

Toegangsregeling voor particulieren

Elk bezoek van een particulier wordt geregistreerd via de elektronische identiteitskaart. Als inwoner van Alken, As, Bilzen-Hoeselt, Beringen, Bocholt,  Diepenbeek, Diest, Halen, Hamont-Achel, Hasselt (postcode 3720 - ex-Kortessem), Hechtel-Eksel, Herk-de-Stad, Herstappe, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Lanaken, Lommel, Lummen, Maaseik, Maasmechelen, Nieuwerkerken, Oudsbergen, Peer, Pelt, Riemst, Tessenderlo-Ham, Tongeren-Borgloon en Zonhoven ben jij welkom op elk park dat door Limburg.net wordt uitgebaat.  

Gemeentelijke fusies 2025

Bewoners van de gemeenten Bilzen-Hoeselt kunnen alle afvalsoorten afleveren in alle Limburg.net-recyclageparken. Woon je in Bilzen-Hoeselt en heb je enkel recycleerbaar afval?  Dan kan hiermee terecht op het gemeentelijk park Bilzen-Hoeselt (Hoeselt).  In de tweede helft van 2025 opent het nieuwe Limburg.net-park in Bilzen-Hoeselt (Hoeselt) en kunnen alle bewoners van de hierboven opgesomde gemeenten afval brengen naar het nieuwe park.  

De bewoners van Hasselt (Hasselt) kunnen afval naar de gemeentelijke parken gelegen op het grondgebied Hasselt brengen. De bewoners die wonen in Hasselt  - postcode  3720 kunnen hun afval brengen naar een van de Limburg.net-parken en de gemeentelijke parken van Hasselt. In Hasselt (Kortessem) is er een minirecyclagepark. Alle bewoners van Hasselt kunnen er kleine hoeveelheden papier en karton, glas, pmd in de blauwe zak en harde plastics naar het minirecyclagepark brengen. 

Voor de bewoners van Tessenderlo-Ham en Tongeren-Borgloon wijzigt er niets.  Zij kunnen hun afval naar elk Limburg.net-park brengen.

​​​​​​​Het wegen van afval

Hou rekening met volgende tips voor een correcte weging:

  • De weegbruggen op het recyclagepark kunnen gewichten tot 30 ton registreren en tot 5 kg nauwkeurig wegen. Dit betekent dat wanneer jij bij een bezoek aan het park minder dan 5 kg aflevert, er 5 kg aangerekend wordt. Vanaf 5 kg rondt het gewicht naar boven of beneden af volgens de gangbare afrondingsregels. Bijvoorbeeld: jij brengt 6,7 kg afval, dan wordt er 5 kg aangerekend. Een gewicht van 8,1 kg wordt afgerond naar 10 kg. Limburg.net garandeert je een correcte afrekening omdat meerdere bezoeken aan het park ervoor zorgen dat de afrondingen naar boven en beneden elkaar in evenwicht houden.
  • Zie erop toe dat er geen ander voertuig op de weegbrug staat als jouw auto of fiets wordt gewogen.
  • Ben jij met twee naar het park gekomen? Zorg dat je ook allebei opnieuw in de auto zit wanneer je voor de tweede maal de weegbrug oprijdt.
  • Voor sommige afvalfracties gelden verschillende vrijstellingen en tarieven. Wanneer je deze samen afvoert naar het park, moet je meer dan één keer langs de ingaande weegbrug passeren zodat de juiste tarieven aangerekend worden. 
  • Voertuigen met een brutogewicht van meer dan 5 000 kg, worden niet toegelaten.

Wat moet ik aanklikken op de toegangszuil?

zuil